Hoppa till huvudinnehåll

SDP behöver ett tydligt budskap

Ekenäs socialdemokraters högkvarter på Ystadsgatan 2 i Ekenäs.
I Ekenäs var stödet för SDP betydligt lägre än i Pojo och Karis i söndagens EU-val Ekenäs socialdemokraters högkvarter på Ystadsgatan 2 i Ekenäs. Bild: YLE/Robin Lindberg ystadsgatan 2,Ekenäs

Socialdemokraterna måste förändras och få en tydlig linje. Det anser västnyländska vänsterpolitiker efter SDP:s katastrofalt dåliga EU-val.

I Västnyland gick SDP betydligt mer back än i medeltal i Finland. Socialdemokraten Jaana Tasanko från Ekenäs tror att de socialdemokratiska väljarna valde att låta bli att rösta.

– Traditionellt är det här valet ett sådant val där våra väljare inte går och röstar. Jag tror att det är en stor bidragande orsak.

Vänsterförbundets Birgitta Gran från Hangö är nöjd över sitt partis valframgång. Vänsterförbundet lyckades locka väljare till valurnorna bland annat med många unga och engagerade kandidater.

Jaana Tasanko från SDP i Ekenäs
Jaana Tasanko Jaana Tasanko från SDP i Ekenäs Bild: Yle / Helena Rosenblad finlands socialdemokratiska parti,Ekenäs

Hon tror inte att traditionella socialdemokrater i någon högre grad röstar på Vänsterförbundet utan hon är inne på samma linje som Tasanko, nämligen att de socialdemokratiska väljarna överhuvudtaget inte röstade.

Samlingspartiets och SFP:s väljare röstar

Gran har tittat speciellt noggrant på valresultatet i Hangö. I kommunalvalen brukar SFP och SDP ligga på ungefär samma nivå. Samlingspartiet och Vänsterförbundet brukar ligga på ungefär samma nivå. Men nu kom Samlingspartiet tvåa med över 16 procent av rösterna.

Gran upptäckte att Samlingspartiet fick ungefär ett lika stort antal röster som i kommunalvalet. Det samma gäller SFP. SDP:s minskade stöd förklarar hon med att socialdemokraterna inte röstade.

Birgitta Grahn från Vänsterförbundet
Birgitta Gran Birgitta Grahn från Vänsterförbundet Bild: Yle / Helena Rosenblad grahn birgitta

Birgitta Gran hade också gärna sett fler röster på Vänsterförbundet.

– Vi hade fått litet bättre mobiliserat och vårt gäng hade begripit att inte går att strunta i EU. Men vi har en bit kvar att gå. Kampen fortsätter.

Birgitta Gran säger att Vänsterförbundet var tydligare i sitt budskap än socialdemokraterna bland annat när det gäller eurokrisen och sysselsättningen.

- Vänsterförbundet är aktivare i miljöfrågor. Vi hade tydligare och mer konkreta krav.

Alho efterlyser modern vänsterpolitik

Socialdemokratin i Finland måste förändras och bli modern. Det betonar socialdemokraten Arja Alho från Sjundeå som har haft en lång bana inom rikspolitiken.

- Slutsatsen är att politiken som socialdemokraterna har haft inte har väljarnas förtroende. Det är ett jättestort problem. Man kan inte byta folket, men då måste man byta politikens linje.

Arja Alho i slaget efter tolv,
Arja Alho Arja Alho i slaget efter tolv, slaget efter tolv

Arja Alho är bekymrad över vad hon kallar socialdemokraternas fruktansvärt dåliga resultat. Hon hade en sömnlös natt efter EU-valet och betonar nu att partiet måste ha en tydlig linje.

I andra länder har socialdemokraterna kunnat förändra sig, men i Finland har SDP enligt Alho accepterat för mycket av den nyliberala agendan, något som Alho poängterade redan efter riksdagsvalet 2007. Hon efterlyser en modern vänsterpolitik hos de finländska socialdemokraterna.

– Man måste ha en klar politisk linje och det kan inte vara samma linje som Samlingspartiet. De som stöder Samlingspartiets linje röstar på Samlingspartiet och inte på socialdemokraterna. Det finns ett behov för en socialdemokratisk politik och den måste vi nu skapa, betonar Alho

Hårt jobb

Socialdemokraten Jaana Tasanko i Ekenäs säger att partiet nu måste jobba hårt och kanske finna sig i ett lägre understöd en tid framöver. SDP måste enas om vad partiet vill

– Först måste vi få en inre enighet om vad vi vill vara med om. Sedan måste vi få acceptera om vi vill vara med och leka i regeringen. Då kan vi inte föra en socialdemokratisk politik helt igenom utan det innebär kompromiss.
Alternativet är att gå i opposition, men jag vet inte vad man kan göra där. Det gäller att lugna läget och finna samförstånd för vad vi ska göra.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland