Hoppa till huvudinnehåll

Utredning: Vanda följer inte upphandlingslagen

El installeras i ett husbygge
Arkivbild. El installeras i ett husbygge Bild: Yle byggarbetare

Det finns orsak att se över upphandlingarna när det gäller elarbeten vid Vanda stad. Det här visar en utredning som staden låtit BDO Audiator Oy gör. Däremot ger utredningen rena papper till stadsstyrelsens ordförande Tapani Mäkinen (Saml).

Orsaken till utredningen var att Mäkinen, enligt MTV, har fixat en ordförandepost i styrelsen för Vanda Energi till Tommi Valtonen, som gjort gratis elarbete värt tusentals euro åt Mäkinen vid dennes bastu. Valtonens elbolag Takuusähkö gör dessutom elarbeten för Vanda stad för hundratusentals euro per år.

Utredningen visar ändå att Mäkinen inte kan påverka det här och inte avgör vilket bolag som vinner upphandlingar om elarbeten.

Enligt stadens avtal för åren 2013-2015 ska elarbeten i första hand beställas av Johtomiehet Oy, men om bolaget inte av resursbrist kan sköta ett jobb kan ett annat bolag sköta det. På andra plats i upphandlingsprioriteringarna ligger Valtonens bolag Takuusähkö Oy och på tredje plats E-sähkö Oy. Utredningen visar ändå att bara 5 procent av elarbetena har beställts av Johtomiehet Oy fastän det bolaget borde vara det som får största delen av jobben. E-sähkö och Takuusähkö får omkring 86 procent av jobben, visar utredningen.

Under 2009-2011 hade staden valt 9 bolag som ska prioriteras, men trots det visade sig att två bolag fått största delen av jobben, vilket strider mot upphandlingslagen.

- Utredningen visade att staden inte till alla delar följt upphandlingslagen och därför bör anvisningarna för staden och dess koncerner förtydligas, uppger stadsdirektör Kari Nenonen i ett pressmeddelande.

Utredningen visade också att man inte kan säkerställa att samma praxis gäller för alla när det gäller behandlingen av bygglov. Mäkinen lär nämligen sakna bygglov för sin bastu.

Stadsstyrelsen ska i juni ta del av en rapport över vilka åtgärder som nu ska vidtas.

Läs också:

Mäkinen bad om ursäkt – staden utreder förfaranden
Stadsstyrelsen får vänta på Mäkinens förklaring
MTV: Stadsstyrelseordförande gav kompis hög post

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen