Hoppa till huvudinnehåll

Vitalij Klytjko blir borgmästare i Kiev

Petro Porosjenko och Vitalij Klytjko talar vid en presskonferens under valdagen den 25 maj 2014.
Petro Porosjenko och Vitalij Klytjko talar vid en presskonferens under valdagen den 25 maj 2014. Bild: EPA/ALEXEY FURMAN udar

I skuggan av presidentvalet i Ukraina hölls det också både lokalval och borgmästarval i Kiev på söndagen. Oppositionsledaren Vitalij Klytjko ser ut att få borgmästarposten.

Klytjko ska, enligt vallokalsutfrågningar, ha fått över hälften av rösterna i borgmästarvalet. Han hörde till de oppositionsledare som förde ordet under de stora demonstrationerna på Självständighetstorget men som borgmästare vill han nu fösa bort demonstranterna.

Gå hem, sa Klytjko

Det är dags att riva barrikaderna och lämna torget, sa Klytjko i går. Hans åsikt får stöd bland många stadsbor som är trötta på tältlägren och trafikstockningarna. Däremot visar de som fortfarande håller till på torget ingen vilja att gå hem.

Många av dem som bor i tältlägren har lämnat sina jobb och lever nu helt på pengar och mat som andra ger dem. Den här formen av tiggeri har hittills handlat om finansiering av en revolution och därför har folk bidragit. Lusten att göra det minskar emellertid nu i snabb takt.

Det är svart att tro att Klytjko som borgmästare verkligen ska kunna tömma Självständighetstorget. De som bor där låter sig inte styras utan följer sin egen logik som inte påverkas av politiker.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes