Hoppa till huvudinnehåll

ECB flyttar in i ny skyskrapa

I Frankfurt i Tyskland är bygget av den Europeiska centralbankens nya skyskrapa på slutrakan. Ännu före årsskiftet är det meningen att de anställda ska kunna flytta in. Priset på det nya huset ligger på över en miljard euro.

Mycket stål och glas och så en gammal saluhall. Det är den nya ECB-skyskrapan i ett nötskal. Bygget påbörjades år 2010 och om några månader ska det vara färdigt. I de översta våningarna håller man redan på att bära in kontorsmöblerna.

- För tillfället har vi mellan 1200 och 1300 arbetare här på bygget. Det är mycket som ännu måste göras, men å andra sidan är det också en hel del som redan står klart, säger projektchefen Thomas Rinderspacher.

Dyrare än beräknat

Hur stor den slutliga räkningen blir är än så länge oklart, men man utgår från att bygget kommer att kosta omkring 1,2 miljarder euro. Det är några hundra miljoner mer än planerat.

Thomas Rinderspacher är projektchef för bygget.
Thomas Rinderspacher är projektchef för bygget. Thomas Rinderspacher är projektchef för bygget. Bild: Yle/Johnny Sjöblom rinderspacher

- Det handlar om ett komplicerat bygge där vi kombinerar en befintlig byggnad med ett nytt tudelat torn. Med tanke på de byggtekniska utmaningarna är kostnaderna helt acceptabla. En stor del av prisökningen kan förklaras med att det, under de tio år som har gått sedan planeringsskedet, har blivit betydligt dyrare att bygga, säger Rinderspacher.

Trots att det i kristider handlar om stora pengar är han övertygad om att huset behövs.

- Det här är inget skrytbygge. Från utsidan ser huset säkert rätt så spektakulärt ut, men det betyder inte att man har slösat med pengarna.

Förändrar stadsbilden

De mest direkta följderna har bygget i den omgivande stadsdelen Ostend. I det som tidigare har varit slitna och bortglömda kvarter byggs nu lyxlägenheter och folk med pengar flyttar in. De som har det sämre ställt står inför en ny situation.

- Hela stadsdelen blir förstås mer attraktiv. De som redan i dag har svårt att betala hyran får det därför ännu svårare, säger Rolf Janßen vid hyresgästföreningen i Frankfurt.

- Människorna stannar ändå oftast kvar i sina nuvarande lägenheter, men man försöker spara där det går, oftast på mat och kläder. Det här leder förstås till fattigdom, fortsätter Janßen.

Bland byggarna vill man i alla fall att byggnaden ska smälta in och bli en del av stadsdelen. Man är också mycket stolt över att visa upp det nästan 200 meter höga bankhuset.

- Jag har många favoritplatser. En av dem är här uppe i 15:e våningen där man kan gå från det ena tornet till det andra. Här har man en fin utsikt över de omgivande skogarna och centrum av Frankfurt, säger Thomas Rinderspacher.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes