Hoppa till huvudinnehåll

Egyptenval utan frihet fortsätter

Soldater utanför en vallokal i Kairo måndagen den 26 maj.
Soldater utanför en vallokal i Kairo måndagen den 26 maj. Soldater utanför en vallokal i Kairo måndagen den 26 maj. Bild: EPA/KHALED ELFIQI valet i egypten 2014

Presidentvalet i Egypten går i dag in på sin andra dag och som tidigare förväntas militärens starke man, fd fältmarskalk Abdul Fattah alSissi, ta hem rösterna bland de 54 miljoner röstberättigade egyptier som vill välja mellan, som vissa här uttrycker, "det minst dåliga".

Egypterna verkar mer intresserade av stabilitet än att demokratiska värden upprätthålls.
Egypterna verkar mer intresserade av stabilitet än att demokratiska värden upprätthålls. Egypterna verkar mer intresserade av stabilitet än att demokratiska värden upprätthålls. Bild: Lennart Berggren valet i egypten 2014

Efter den oförmåga att åstadkomma de kompromisser som var nödvändiga för att balansera alla - minst sagt - okompromissvilliga, politiska viljor, som det regerande Muslimska brödraskapet och dess president Mursi uppvisade, såg sig militären, som redan tidigare under Mubarak hade en styrande roll i bakgrunden, sig tvungna att ta över makten efter de oroligheter som plågat landet sedan Mursi med stor majoritet valdes till president.

Det gjorde de gärna. Militären i Egypten är tätt sammanflätade med starka ekonomiska intressen. Signifikant är att av de husuppbyggnadsprojekt alSissi i sin valkampanj utlovat, skall stora pengar gå till militärens egna byggnadsindustrier, liksom alla andra sektorer de kontrollerar.

Nästan mer poliser och militärer utanför vallokalerna i går, måndag.
Nästan mer poliser och militärer utanför vallokalerna i går, måndag. Nästan mer poliser och militärer utanför vallokalerna i går, måndag. Bild: Lennart Berggren valet i egypten 2014

Valkampanjen har i övrigt varit fri från argument. Al Sissi har enbart uppträtt i välregisserade tv-intervjuer, detta av säkerhetsskäl, sägs det, då det hävdas att han varit utsatt för flera planerade attentat som kunnat avvärjats. Sissi har utlovat generella förbättringar för den stora andel egyptier som lever under fattigdom, nära en femtedel, men få anser att hans ekonomiska politik kommer att åstadkomma detta. Och få tror på en lättnad i förtrycket. Nära 20 000 oppositionella har fängslats, hundratals har dömts till döden efter mer eller mindre farsartade rättegångar där till och med redan tidigare avlidna fått dödsstraff.

Brödransonering kostar egyptiska staten stora belopp. Men att åstadkomma en balanserad statlig budget som inte drabbar de svaga, lär bli svårt för alSissi.
Brödransonering kostar egyptiska staten stora belopp. Men att åstadkomma en balanserad statlig budget som inte drabbar de svaga, lär bli svårt för alSissi. Brödransonering kostar egyptiska staten stora belopp. Men att åstadkomma en balanserad statlig budget som inte drabbar de svaga, lär bli svårt för alSissi. Bild: Lennart Berggren brödkö

Och en anonym källa med hög insyn inom säkerhetsapparaten uppger att förtrycket och nedslaget på oppositionella, främst de ungdomar som var ledande i protesterna mot Mubarak, efter valet kommer att öka.

Al Sissi väljer också att spela samma spel som Mubarak tidigare gjorde med Muslimska brödraskapet. De fick agera men inte att öppet utmana militärstyret och de ekonomiska intressena, och samma gäller nu för Salafiströrelsen, vars mål är att införa ett mer eller mindre muslimsk kalifat i Egypten. Deras politiska gren alNour uppmanar till att rösta på Sissi och i gengäld får de bedriva välgörenhetsarbete bland de fattiga som givetvis syftar till att värva deras framtida sympatier.

Så allt tyder på att de sekulära, demokratiska krafterna redan har förlorat spelet, oavsett om Sissis motkandidat, den mer liberale Hamdeen Sabahi som var en av ledarna i protesterna mot Mubarak, skulle ta hem 10 eller kanske 20% av rösterna.

"Allt är upplagt för Mubarak 2.0", menar Ibrahim, en aktivist inom elBaradeis liberala parti jag igår träffade. Tyvärr verkar det så.

Lennart Berggren, Kairo

Läs också
Ofritt presidentval i Egypten