Hoppa till huvudinnehåll

Försommarens festivaler i Amadeus

Sommarskön festivalstämning
Amadeus har kollat upp sommarens musikfestivalutbud Sommarskön festivalstämning Bild: YLE/Håkan Wikman musikfestival

Amadeus har botaniserat i försommarens digra utbud musikfestivaler med klassisk musik. Tips på vart det kan löna sig att styra färden under försommaren om man vill ta del av klassisk sommarmusik när den är som bäst. Finland är ju sommarfestivalernas förlovade land. Här några smakprov på somriga festivalgodbitar


Vocal Espoo 3-6.6.2014
Först ut bland sommarfestivalerna är VocalEspoo som ordnas den 3-8 juni och festivalen bjuder på ett fint utbud konserter, en internationell körkompositionstävling och intressan kursverksamhet. Medverkanden är bl a Ahjo Ensemble, Key Ensemble, EMO Ensemble, Tapiolakören, Ylioppilaskunnan Laulajat, Rajaton och Filharmoniska kammarkören från Estland. Konstnärlig ledare för festivalen är Pasi Hyökki.
Mer på www.vocalespoo.fi

Avanti! Sommarmusik 25-29.6.2014
För 29 nde året i rad ordnar Avanti! sitt populära evenemang Sommarmusik i Borgå och Lovisa. För den konstnärliga planeringen 2014 ansvarar en riktig stjärna inom den klassiska musiken, den kanadensiska sopranen och dirigenten Barbara Hannigan. Hannigan har valt irländaren Gerald Barry som sommarens tematonsättare. Festivalprogrammet Earthly Pleasures omfattar sammanlagt 12 konserter och evenemang under fem dagars tid.
”Jag har dyrkat Barrys musik ända sedan jag var ung: dess virvelvindsaktiga virtuositet, humor och skarpa intensitet. Trots temat Earthly Pleasures inleder vi festivalen med att också skåda upp mot himlen, med Mahlers fjärde symfoni under ledning av Jorma Panula. Under festivaldagarna blir det otroliga resor genom krig och fred, sorg och avund”, berättar Hannigan om den konstnärliga planeringen.
Mer på www.avantimusic.fi

Musik vid havet 13-15.6.2014
Temat för åters festival i Ingå är La vie en musique – pärlor i den franska musiken. Den 13-15.6.2014 klingar högklassig kammarmusik när festivalen Musik vid havet bjuder på både känd och okänd kammarmusik. Temat i år är Frankrike och det bjuds på några av den franska musikens vackraste pärlor. Medverkanden är bl a Jubilatekören, Tuuli Lindeberg, Maria Kalaniemi och Ingå Ensemble. Konstnärlig ledare är Nonna Knuuttila. Jubilatekörens konsert den 13 juni kommer att bandas av Radio Vega och sänds som Vega Konserten den 17 juni kl. 21.05.
Mer på www.musikvidhavet.fi

Nådendals musikfestspel 3-14.6.2014
Redan för 35:e gången ordnas Musikfestspelen i Nådendal och programmet är lika digert som under tidigare år. Musikfestspelens program innehåller en anslående konsertserie i Nådendals gamla klosterkyrka, nattkonserter, en konsertkryssning till Själö, supékonserter på Brunnshuset i Nådendal, parkkonserter samt opera för barn. Medverkande artister är bl a Marjukka Tepponen, Helena Juntunen, Tommi Hakala, Elina Vähälä, Jaakko Kuusisto samt orkestrarna Stockholm Sinfonietta under ledning av Ralf Gothóni samt Sinfonia Lahti under ledning av Osmo Vänskä. Konstnärlig ledare är som vanligt cellisten Arto Noras.
Mer på www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Musikens tid i Viitasaari 1-6.7.2014
Musiikin aika i Viitasaari har en ny konstnärlig ledare. Johan Tallgren har stått för programplaneringen i år och han säjer: ”Programmet präglas av stora kompositionern, till och med verk som har längden av en hel konsert, stycken som sällan hörts under musikens tid i Viitasaari och eventuellt lite överraskande steg en naturförknippad tematik fram.” Festivalen ordnas den 1-6 juli och omfattar nog allt det man förknippar med en fördomsfri modern musikfestival. Det blir starka damer, gästande kammarmusikensembler, disklavermusik kryddad med elektronik, ett tiotal finländska uruppföranden och en kammaropera. Festivalkompositör är den indisk-tysk-kanadensiskfödda kompositören Sandeep Bhawati. Vill man ta del av modern musik när den är som bäst lönar det sig absolut att ta sig till Viitasaari i början av juli.
Mer på www.musiikinaika.org

Kuhmo Kammarmusikfestival 13-26.7.2014
I juli intas den östfinska staden Kuhmo av kammarmusik och virtuosa kammarmusiker. Det fullödiga programmet, de unika konserterna och de vita nätterna i naturskön miljö talar till alla sinnen. Festivalens konstnärliga ledare Vladimir Mendelssohn säjer: ”Det lönar sig att vara på plats eftersom detta inte någonsin upprepas på samma sätt under samma stjärnor.”
Mer på www.kuhmofestival.fi

Programvärd och redaktör för Amadeus är Håkan Wikman.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje