Hoppa till huvudinnehåll

Öde sjukhusets förbannelse

Öde sjukhus
Röykkä sjukhus idag Öde sjukhus röykkä sjukhus

- Skriv inte sedan om några spökhistorier! Varje gång det skrivs om sådant har vi genast 30 inbrott här, suckar Martti Mahkonen på fastighetsskötseln.

Öde hus

Det här är en serie om öde hus och ställen där vi besöker allehanda platser som Gud och samhället glömde bort.
Här kan du kolla in alla husen.


År 2013 hade sjukhuset från maj månad framåt hela 80 inbrott. Disponenten Juha Haapasaari och utvecklingsingenjör Erik Nieminen på Helsingfors stads fastighetskontor kan intyga att spökjägare av olika slag är ett otyg. Förbannelsen är alla nyfikna och vidskepliga som bryter sig in.

Inga spöken

Folk frestas av allehanda nätrykten att bryta sig in i det stora tomma sjukhuset som är svårt att övervaka. Nuförtiden finns det dock alarm och fönstren i första våningen är igenbommade för att hålla spökjägarna borta.

Vi är dock inte på väg till Röykkä sjukhus för att bonga osaliga andar eller övervintrade mentalpatienter utan för att fotografera det slottsliknande sjukhuset. Det känns litet osannolikt att mitt i ingenstans, mitt i en naturskön tallskog, hitta ett enormt öde jugendpalats.

Per e-post får jag dokument och fotografier. Ju mer jag läser om stället desto nyfiknare blir jag att bege mig dit.

Låga UE-poäng

Sett ur en urban explorer-synvinkel är sjukhuset litet tråkigt. Inte särskilt förfallet. Med mig har jag idag Heikki Lindroos vars hobby är att besöka övergivna ställen och fotografera dem. Vi knäpper bilder och går omkring i den öde byggnaden.

Man har ju hållit värmen igång här hela tiden så stället är inte på det viset slitet, förfallet eller fallfärdigt som de flesta ställen jag besöker under mitt år som urban explorer på Svenska Yle. Speciellt spöklikt är det inte heller inuti, så det lönar sig nog inte att bryta sig in här.

Från sanatorium till mentalsjukhus

I slutet av 1800-talet var tuberkulosen en fruktad och dödlig sjukdom och 1889 föreslog Finska läkarföreningen att ett sanatorium skulle byggas. Magnus Schjerfbeck (jep, Helenes bror) var arkitekt. Hans ursprungliga utkast godkändes dock inte och han skickades hösten 1899 på exkursion till Europa för att förkovra sig i den tidens sjukvård innan han ritade huset.

Nummela sanatorium invigdes 1903 och var det andra tuberkulossjukhuset i Finland. I slutet av 1800-talet botades tuberkulos med god hygien, sol, diet och luftbad och tallskogens ozonhaltiga luft ansågs vara bra för hälsan. Bl.a. poeten Edith Södergran vårdades här.

De första 50 åren fungerade sjukhuset som sanatorium och de följande 50 åren som mentalsjukhus.

Mitt i ingenstans

Från Helsingfors är det 45 kilometer till Röykkä som ligger mitt i en obebodd tallskog vid sjön Sääksjärvis sandstränder. Till Klaukkala är det 15 kilometer. Vill du köpa en glass får du promenera tre kilometer till Röykkä.

Den totala ytan uppgår till 45,2 hektar och det finns nästan tjugo byggnader på området. Sjukhusutbyggnaden blev klar 1984.

Tiden gick förbi

Då Calmette-vaccinet kom på 40-talet blev sanatorierna överflödiga och sjukhuset köptes upp av Helsingfors stad som gjorde om det till psykiatriskt sjukhus för åldringar.

Utvecklingsingenjör Erik Nieminen har inte på några år haft hand om Röykkä sjukhus, men stället ligger nära hans hjärta och han är insatt och ivrig att tala om den vackra byggnaden. Han hade nämligen länge som uppgift att försöka få stället sålt.

Vem vill köpa ett öde mentalsjukhus?

Sjukhusverksamheten upphörde 1997 och sedan dess har sjukhuset stått mer eller mindre tomt. Man har försökt sälja det, men med klent resultat.

Hugade köpare har funderat på att använda det som center för arbetshälsa, flyktingförläggning och fångvårdsverket funderade på att ha det som öppen anstalt men de flesta anbuden har handlat om att göra om det till åldringshem.
- För hundra år sedan förde man tuberkulossjuka dit till mitt i ingenting och efter det förde man mentalpatienter till mitt i ingenting och nu borde man liksom då föra åldringar dit? Jag ser det inte som en bra idé, säger Nieminen.

Vi går ut och dörren låses bakom oss. Här skulle säkert både åldringar, fångar och asylsökande trivas bra, men det är fortfarande bakom takana som finnen säger. Vi tar ett andetag ozonrik luft och sätter oss i bilen och lämnar Röykkä jugendslott bakom oss.

Läs också