Hoppa till huvudinnehåll

Provet i lång finska lockar inte

studentmössa
A-finska inte populärt bland Österbottens studenter. studentmössa Bild: Lehtikuva mössa

I svenskspråkiga städer i Österbotten valde många av årets studenter att avlägga det andra inhemska på B-nivå.

Ingelisa Wikholm Bild: Yle/Peter Karlberg ingelisa wikholm

Det här kan bero på att finskan inte används i hemstaden, men bättre språkkunskap kan behövas om man flyttar till en annan stad, menar undervisningsrådet Ingelisa Wikholm på Utbildningsstyrelsen.

På svenskspråkiga orter kan finskan kännas onödig då den inte används i vardagen. I flera svenskspråkiga gymnasier valde över hälften av studenterna att avlägga finskaprovet på B-nivå. Det är främst i Österbotten som fenomenet syns.

- Det är väldigt viktigt att man vet skillnaden mellan A- och B-finska. Ska man bosätta sig i ett område var det talas mycket finska så är det väl naturligt att man läst den längre kursen, säger Ingelisa Wikholm på Utbildningsstyrelsen.

Enligt Wikholm är B-kurserna i finska praktiska och väldigt bra men betydligt kortare. Problemet med A-finskan är, enligt Wikholm, att de som har läst modersmålsinriktad finska också avlägger den i studentexamen vilket gör det svårare för de med knaggligare finska att få höga vitsord.

Finska inte nödvändig i Pedersöre

I Pedersöre Gymnasium var det endast 16 procent av årets studenter som skrev det andra inhemska på A-nivå. Orsaken är enligt Janina Holmgård. som blir student från gymnasiet på lördagen, att finskan inte behövs i kommunen där runt 90 procent av invånarna har svenska som modersmål.

- Man klarar sig hur bra som helst utan finska i Pedersöre. Om man tänker stanna kvar i staden hela livet ut så behöver man inte det andra inhemska, säger Holmgård som själv skrev provet på B-nivå.

Enligt Holmgård är det de tvåspråkiga som går A-finskan i gymnasiet.

- Om man har föräldrar som är finskspråkiga eller om man vill in på något universitet där man gynnas av att ha gått lång finska så läser man de kurserna, säger Holmgård.

Svenska Yles statstik visar inte vilka kurser man avlagt i gymnasiet utan endast vilket prov man avlagt i studentexamen.

Läs också: Kolla toppämnena i ditt gymnasium