Hoppa till huvudinnehåll

Behörighetskrav för kuratorer "inget misstag"

Elevvårdsutrymmena i Borgå gymnasium är inte ändamålsenliga.
Debatt kring behörighetskraven för skolkuratorer Elevvårdsutrymmena i Borgå gymnasium är inte ändamålsenliga. Bild: YLE / Hanna Othman skolkurator

Det är inget misstag att skolkuratorer som studerat utvecklingspsykologi blir obehöriga när den nya elevvårdslagen träder i kraft i augusti. Det säger överinspektör Marjaana Pelkonen från Social- och hälsovårdsministeriet.

- Skolkuratorn representerar det sociala arbetet i skolan, och nu har man velat fastställa behörighetskriterierna så att man får in kunnandet från det sociala området i kuratorsyrket. Det var ett helt medvetet val, säger Pelkonen.

Efter augusti ska kuratorerna ha en yrkeshögskoleexamen inom hälsovård och det sociala området. De som studerat utvecklingspsykologi har inte längre behörighet.

Den nya lagen väcker oro bland många som studerar utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi.

- Många har börjat här med sikte på att bli just skolkurator, säger Nathalie Wingren, ordförande för ämnesföreningen för utvecklingspsykologer på Åbo Akademi.

Debatt om krav

Frågan har också väckt debatt på svenska.yle.fi. En läsare undrar om inte Åbo Akademi borde ha reagerat i ett tidigare skede. "Socialarbetaren" välkomnar behörighetskraven för yrket, medan studerande i utvecklingssykologi lyfter fram mångsidigheten i den egna utbildningen.

Enligt Kaj Björkqvist, professor i utvecklingspsykologi på Åbo Akademi, är lagen ett misstag som "förhoppningsvis rättas till". Han poängterar också hur viktig utbildningen är för att fylla skolkuratorplatserna i Österbotten.

Pelkonen medger att det kan stämma, att kuratorstjänsterna i Österbotten vore svåra att fylla utan utbildningen, men att man nu tittat på situationen i hela landet och vill säkerställa kuratorernas kunnande på längre sikt.

Hon känner inte till detaljerna kring utbildningen vid Åbo Akademi, men poängterar att huvudämnet inte är inom det sociala området, vilket nu blir ett krav.

Enligt Pelkonen blir det inga ändringar i den nya lagen, trots att utbildningen inom utvecklingspsykologi "säkert är en bra utbildning".

Oro för framtiden bland utvecklingspsykologer

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes