Hoppa till huvudinnehåll

Dina nya kvällsvärdar - Sonja Kailassaari och Mårten Svartström

Efter Nio
Mårten Svartström och Sonja Kailassaari är värdar för Efter Nio Efter Nio Bild: Cityportal efter nio

Höstens stora programnyhet på Yle Fem, Efter Nio, leds av Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

Efter Nio är ett helt nytt programkoncept där Sonja och Mårten bjuder på vardagsnjutning, vardagsnytta och vardagsskimmer i två nya kvällsprogram, måndagar och torsdagar.

- Vi tar med de bästa bitarna ur Min Morgon och gör något helt nytt, för vi är fast övertygade om att det är helt okej att njuta av livet också en helt vanlig måndag. Att ta lite egen tid så där efter nio, funderar de.

- Rollen och attityden som programvärd blir väl även mer "kvällsaktig". Morgonlugnet får ge vika för ett snabbare tempo och en mer underhållande inställning, inflikar Mårten.

För de båda värdarna har det också blivit dags att vända på dygnet när tidiga mornar byts mot kvällsarbete.

- Jag kommer inte att sakna de tidiga mornarna. Jag tror att folk kräver mer av en kvällsvärd, så det känns bra med färre sändningar och mer tid för förberedelser, säger Sonja.

Roligt och utmanande med nytt programkoncept

Målet är att skapa en helhet som det känns bra att inleda veckan med på måndagskvällen och kanske tjuvstarta helgen med redan på torsdagskvällen. Program om både vardag och fritid. Som bäst pågår arbetet med allt det praktiska runt produktionen. Innehåll, upplägg och miljöer testas och finslipas i hjärtat av Helsingfors, på G18.

Mårten konstaterar att jobbet både är roligt och spännande, och en stor utmaning.

- Man vill ju vara originell, avvika från mängden av andra liknande program, men samtidigt vara trovärdig och bekväm i sin roll. På det stora hela så känner jag mig nog lite privilegierad att få vara med om att starta något helt nytt!

- I den nuvarande arbetsgruppen känner vi varandra väldigt bra från åren med Min Morgon så nu lägger vi extra mycket krut på att tänka i nya banor, samtidigt som vi utnyttjar vår erfarenhet av morgon-tv, säger Sonja.

Intresse för mat, äventyr och musik

Precis som Efter Nio skall behandla både vardag och fritid, är det en uppdelning som blivit allt viktigare för de nya programvärdarna. Fritiden kommer snabbt på tal när de skall beskriva sig själva som personer.

- Under åren på Min Morgon har fritid och egen tid blivit oersättlig. Jag älskar att utforska världen både nära och fjärran, ibland via tallriken, ibland på den vita duken. Gillar äventyr och att få spendera tid med nära och kära. Dessutom är jag ständigt ute efter att lära mig något nytt, berättar Sonja

För Mårtens del fylls tiden när vi inte ser honom i rutan med musiksnack och familjeliv.

- Två gånger i veckan kommer man även i fortsättningen att kunna höra min röst som ständig sanningssägare i musikanalysprogrammet Hitmen i Radio Vega. På fritiden är jag en fullt sysselsatt 3-barns pappa som tycker om att jogga, läsa, laga god mat och kombinera dem med spännande viner, samt att på veckosluten och somrarna åka ut till landet med familjen.

Efter Nio har premiär måndagen den 25 augusti kl. 21.00. De nya kvällsprogrammen produceras av Cityportal för Svenska yle.

Läs också