Hoppa till huvudinnehåll

Egypten: Brott mot mänskliga rättigheter

Presidentvalet i Egypten har förlängts med ytterligare en dag då valdeltagandet hittills har varit alltför lågt. Och ett högt valdeltagande behöver den nye presidenten för att kunna ge åtminstone ett sken av legitimitet åt sin post. Båda presidentkandidaterna, den trolige vinnaren Abdul alSisi och Hamdeen Sabahi, har sagt att förra regeringspartiet Muslimska brödraskapet fortsatt kommer att vara förbjudet och att den avsatte presidenten Mursi kommer att fortsätta hållas fängslad.

AlSisi betonar säkerhet och stabilitet och ser ingen anledning till att inte försöka hålla oppositionen under så mycket kontroll som möjligt. Nya lagar som hindrar mötesfrihet har införts och och politiska aktivister fruktar nu för sin säkerhet.

Brotten mot mänskliga rättigheter omfattar inte bara de uppskattningsvis flera hundra som har dömts till döden, utan handlar om allt från misshandel vid gripanden till förolämpningar och förödmjukande behandling från polisens sida.

Men det finns organisationer och aktivister som kämpar för att lagar ska upprätthållas av ett genomruttet juridiskt system, helt i händerna på makthavarna. I centrala Kairo, på fjärde våningen i ett förfallet sekelskifteshus, sitter ett tiotal unga i ett stort rum bakom telefoner och datorskärmar.

– Vi får samtal från människor som har blivit arresterade utan anledning eller misshandlade i häktet, berättar Heba, en ung kvinna i 25-årsåldern.

Vi befinner oss på Egyptens äldsta organisation för mänskliga rättigheter. De har 10.000 medlemmar som stöttar dem ekonomiskt och tar emot upp till 400 samtal per dag. De säger att situationen nu visserligen inte är lika illa som under Mubarak, men idag i Egypten sitter nära 20.000 fängslade sedan militärens maktövertagande i juli förra året.

Flera organisationer hävdar att brotten mot mänskliga rättigheter är allvarliga och systematiska. Flera hundra har dömts till döden i rättegångar och fall av tortyr i polishäkten förekommer ofta.

– Vi samlar in bevis och ger dessa till våra advokater för att hjälpa de som har anklagats för brott så att de kan få en rättvis rättegång, säger Heba, en av aktivisterna på Egyptens center för mänskliga rättigheter.

Givetvis har förtrycket sedan militärens maktövertagande i juli förra året påverkat det politiska livet.

– Det är svårt för oss att verka då nya lagar fråntar oss våra rättigheter och för de drakoniska straff som utmäts om vi försöker driva vår politik öppet, säger Ashraf Omran som företräder Istiqlal, ett parti som står det nu förbjudna Muslimska brödraskapet nära.

Ashraf Omran är en i gruppen som arbetar för frisläppandet av avsatte presidenten Mursi.
Ashraf Omran är en i gruppen som arbetar för frisläppandet av avsatte presidenten Mursi. Ashraf Omran är en i gruppen som arbetar för frisläppandet av avsatte presidenten Mursi. Bild: Lennart Berggren istiqlal

– Ja, jag är medlem av laget som försvarar förre presidenten Mursi, säger Ashraf Omran och fortsätter:

– Presidentvalet är inte lagligt för ännu finns det en laglig president och det är Muhammad Mursi, säger Ashraf Omran men är högst medveten om att detta är livsfarligt att säga öppet idag i Egypten.

– Jag kan inte säga vad som kommer att hända med mig, det vet bara Gud, säger Ashraf Omran från Istiqlalpartiet.

Lennart Berggren, Kairo