Hoppa till huvudinnehåll

Fransk oppositionsledare tvingas avgå

UMP-ledaren Jean-François Copé i Paris i juli 2013.
UMP-ledaren Jean-François Copé i Paris i juli 2013. Bild: EPA / Ian Langsdon jean-francois cope

Jean-François Copé, ledare för Frankrikes största oppositionsparti UMP avgår. Det finns starka misstankar om att han är inblandad i en korruptionsskandal. Efter högerns svåra nederlag i EU-valet innebär detta ännu ett hinder för oppositionen.

Nyheten att Jean-François Copé avgår efter misstankar om att han är inblandad i en korruptionsskandal har slagit ned som en bomb i franska medier.

Copé har lett Frankrikes största oppositionsparti det borgeliga UMP och han siktade redan nu på presidentvalet år 2017. Avgången försinkar dock hans chanser att ställa upp.

Korruptionsskandal

Jean-François Copé avgår efter en korruptionsskandal där hans företag Bygmalion misstänks vara inblandat i en olovlig partifinansiering i och med valkampanjen för den förre presidenten och UMP-ledaren Nicolas Sarkozy.

Media har gjort påtryckningar i denna fråga sedan länge och nu har flera tunga politiker inom UMP krävt hans avgång.

Politiken oroar fransmännen

Politiken har varit fransmännens stora samtalsämne de senaste dagarna. Först blev många bestörta över Nationella frontens seger i helgens EU-val. I tisdags kom nästa chock.

Jean-François Copé meddelade att han ska avgå. Det har berört många väljare både till höger och vänster.

Väljaren Nicole är i medelåldern och arbetar i butik i Paris. Hon röstar till vänster. Nicole känner sig illa berörd av det politiska klimatet i Frankrike just nu.

-När högern och vänstern drabbas av interna skandaler tar Nationella Fronten chansen att vinna väljarnas förtroende. Det är en farlig utveckling, tycker hon.

Nicole påminner dock om att Socialistpartiet, som hon alltså röstar på, inte heller är rumsrent.

-Även där finns politiker som bör städa upp, säger hon.

Avgår efter dåliga resultat i EU-valet

Det är givetvis ingen händelse att högerpolitikern Copé avgår just nu.

-Det har med högerns dåliga resultat i EU-valet att göra, säger Fabrice Arfi, reporter på Mediapart, som är en av Frankrikes mest kända grävande sajter.

-För att inte förstöra sina chanser inför EU valet har partiet givetvis inväntat efterdyningarna. Det gick dåligt för högern och efter starka påtryckningar från medierna var man tvungen att göra upp med misstankarna gällande korruptionsskandalen, förklarar Fabrice Arfi.

Han menar att Copé liksom blir syndabocken för hela partiets svåra nederlag i valet.

Sedan det att UMP:s Nicolas Sarkozy förlorade i presidentvalet för två år sedan har högern hamnat i en mycket stor intern kris.

Jean-François Copé och rivalen François Fillon grälade länge om vem som skulle leda partiet. Copé drog det längsta strået tills nu.

Besvikna högerväljare

Hur ska då UMP åter vinna väljarnas förtroende, är en fråga jag ställer till flera väljare på Paris gator.

Pensionären Anne-Marie som röstar på högern, svarar att UMP måste städa upp.

-Partiet har ett uselt rykte. Politiker som lockas av korruption för egen vinning bör uteslutas ur partiet. Nu måste man arbeta för väljarna, tycker Anne-Marie.

Copé får dock stanna ett par dagar till på sin post. Därefter tar en trio bestående av François Fillon, Jean-Pierre Raffarin och Alain Juppé gemensamt över UMP tills vidare.

Fabrice Arfi, på grävande sajten Mediapart, säger dock att trion får ett mycket tufft jobb.

-De senaste decennierna har inget franskt parti granskats av rättsväsendet och av media så ofta och så noggrant som just UMP i dagsläget, säger han.

Han ger en lång lista på flera kända högerpolitiker som står inför rätta just nu. Listan är mycket lång.
Journalisten påpekar dock att man bör akta sig för att döma ut hela högern.

-För det finns givetvis många duktiga och hederliga politiker på högersidan, säger han och tillägger att det är de som bör ta över UMP nu om partiet över huvudtaget ska ha en chans i framtiden.

Arfi understryker att även Socialistpartiet bör se upp. Även där har ett par korruptionsskandaler härjat de senaste åren.

Korruption förstör politiken

-Den politiska tragedi som drabbade Frankrike förra söndagen i och med Nationella Frontens framgångar i EU-valet får inte upprepas i framtiden, säger Fabrice Arfi.

-Nu måste både högern och vänstern arbeta för väljarnas bästa.

Johan Tollgerdt