Hoppa till huvudinnehåll

Högaktuella John Storgårds i Musikväktarna

John Storgårds
John Storgårds gästade Musikväktarna John Storgårds Bild: Marco Borggreve sommarprat 2010

Musikväktarna fångade den 27 maj upp en väldigt upptagen John Storgårds efter en fullspäckad provspelningsdag i Musikhuset i Helsingfors. Med sin intressanta och välövervägda inspelning av Sibelius’ samtliga symfonier med BBC Philharmonics är kapellmästaren John Storgårds högaktuell både nationellt och internationellt. I musikväktarna kunde John berätta om intressanta kommande engagemang med högklassiga och ansedda orkestrar runt om i världen. John ville, inspirerad av senaste veckas telefongäst i musikväktarna Magnus Lindberg, höra polsk musik. Verket Landscape av Andrzej Panufkin. Ett meditativt och effektivt stycke som är komponerat i en stil som påminner om en i England på 1960-talet rådande elegant stil.


Musikväktarna kunde denna gång betona fosterländsk musik eftersom det både på förhand inkommit och under sändningen inkom ett flertal fina lyssnarönskemål. Mycket annan förträfflig musik blev det också i sändningen. Först ut var Det Norske Solistkor i Edvard Griegs Våren. En andlös tolkning. Mozarts Eine kleine Nachtmusik spelades för Kjell i Tammerfors.

Finlandia
Ett mindre vanligt önskemål var pianoversionen av SibeliusFinlandia. Väktarna konstaterade att verket också gör sig hur bra som helst framförd på enbart ett piano. Välkomponerad musik allt igenom. Mer pianomusik blev det i och med Ludwig van Beethovens Piano sonat nr 14, den som också kallas Månskenssonaten.
Århundradets röst, Maria Callas, spelades i en inspelning från år 1958. Från Bellinis opera Norma, den berömda arian Casta Diva. Därefter ett tvärt kast till Karl Collans och Zacharias Topelius’ sång På Roines strand.
Mera fosterländska tongångar blev det i Runebergs komposition av Vårt land. Det vill säja inte vår officiella nationalsång utan Runebergs egen tonsättning av dikten.

Avancerad barockmusik blev det i Bibers Mysteriesonat nr 12. Aftonens sång till text av Ole Jakobsson spelade för Daniela. Jakobsson inspirerades till dikten en decemberdag vid sommarstället i Munsala, där isen höll på att lägga sig. En svag vågrörelse fick de nybildade, tunna isflaken att sjunga en lågmäld sång, Naturens egen sång.

En helgjuten önskekonsert klassisk musik än en gång i Radio Vega. I studion denna tisdag Marina Lindholm och Håkan Wikman.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje