Hoppa till huvudinnehåll

Kroatiska mjölkbönder dukar under

I EU-nykomlingen Kroatien backar ekonomin för sjätte året i följd. Importen ökar i förhållande till exporten och statsskulden slår nya rekord.

Redan i år kommer den att överstiga 80 procent av bruttonationalprodukten. Av befolkningen är över 22 procent arbetslös. Av den unga arbetskraften är så mycket som hälften utan jobb.

Exporten till övriga EU-länder har ökat sedan landet gick med i unionen för snart ett år sedan. Men importen från andra EU-länder har ökat betydligt mera och upplevs som ett hot bland lantbrukarna. Massproducerade livsmedel från stora bolag i övriga EU tränger ut inhemska livsmedel, som ofta är dyrare och - enligt de lokala producenterna - mycket bättre. Men priset är i regel avgörande för kunderna.

Mjölkbönder under press

Allt fler mjölkbönder dukar under i den hårdnande konkurrensen. Var femte har satt lapp på luckan under de senaste två åren. De mäktade inte med den utvidgning, som krävs. Ett 50-tal kor börjar vara minimum och det betyder långa arbetsdagar.

- Jag har alldeles för mycket arbete. Ofta blir det 16 timmars arbetsdagar eftersom jag jobbar ensam, säger Zdenko Močnik.

Trots att hans fru jobbar som lärare går deras ekonomi med nöd och näppe ihop. Anpassningen till EU har varit svår och krävt investeringar och lån.

- Vi får inte längre nationellt understöd för verksamheten och EU-subventionerna har inte ännu börjat komma, så vi är liksom i kläm mellan två system, säger Zdenko.

Han tröstar sig ändå med att det är tillfälligt och så har det blivit lite lättare på sistone eftersom mjölkpriset har gått upp. Och så är han en urbota optimist!

50 år och ganska frisk

Jag frågar Zdenko vad han har för grund för sin optimism. Han skrattar och säger han är ju 50 år gammal och ganska frisk. Dessutom är bönderna ett optimistiskt släkte, tycker han.

- Vi bönder älskar människor och naturen, säger Zdenko Vi älskar våra kossor och till och med politikerna! Fast om jag tänker realistiskt så vet jag inte riktigt vad, som borde hända för att vi skulle få det bättre.

Han skulle bli lycklig om hans son ville satsa på lantbruk, men alla har sitt huvud för sig och sonen tänker i stället bli läkare. Kanske passar det honom bättre, medger Zdenko, men misstänker att läkarjobbet kan vara lika stressigt som lantbrukarjobbet.

Ointresserade arbetslösa

I Zdenkos hemtrakt kring staden Duga Resa i centrala Kroatien fanns det ännu år 2000 ett par tusen kor. I dag finns det bara 150 kossor kvar. Allt färre vill nuförtiden jobba i fähus. Zdenko har försökt anställa folk bland de 750 arbetslösa på orten, men han har inte lyckats få någon i tjänst.

- De vill inte för de tycker väl att det luktar illa att jobba med djuren, säger Zdenko. Men vad ska kommande generationer leva av?

Sin egen optimistiska grundsyn tänker han ändå inte ge upp. Det finns fantastiska möjligheter för ett blomstrande lantbruk i Kroatien. Zdenko är övertygad om att det också gäller för mjölkproduktionens del.

Läs också