Hoppa till huvudinnehåll

Uppfostrad till självständighet

Moa Thors
Moa Thors Moa Thors Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström moa thors

Moa Thors föddes i Helsingfors, men familjen flyttade till Nykarleby när hon var fyra år gammal, i samband med att föräldrarna tog över den lokala bokhandeln. Trots att den omgivande småstaden på 1960-talet ännu var ganska ”gammalmodig” uppfostrades Moa och hennes äldre syster till att klara sig själva och stå på egna ben. De fick i unga år lära sig att meningen med livet inte enbart är att fortplanta sig.

Mia (Maria) och Moa Thors
Mia och Moa Thors hösten 2013 Mia (Maria) och Moa Thors Bild: Ann-Sophie Sandström maria thors och moa thors

År 1964 flyttade familjen Thors till Nykarleby från Helsingfors, och det innebar för min del att jag fick två nya lekkamrater - Mia och Moa.

- Vi gick alla tre i barnträdgården, och så småningom blev Mia och jag bästisar medan Moa ofta lämnades utanför - för hon var ju så liten… (Som sexåring anser man sig vara otroligt mycket större än de småungar som är ett år yngre!)

Visst hände det att vi lekte många barn tillsammans, och då fick förstås också Moa – och till och med min fyra år yngre lillebror – vara med, men i många år var det Mia och jag som höll ihop.

Mia, eller Maria som hon egentligen heter, flyttade till Island redan i slutet av sjuttiotalet, men vi har hållit kontakten i alla år.

I höstas var Mia på besök i Finland, och då träffade jag också Moa som hastigast. Det slog mig att Moa och jag har setts väldigt sällan i vuxen ålder, trots att vi i många år båda bodde i Helsingfors.

Jag blev nyfiken på vad Moa har gjort sedan slutet av sjuttiotalet, och fick lust att spela in ett ”Samtal om livet” med henne. Hur månne hon upplevde sin barndom i Nykarleby? Hur var det att vara lillasyster? Vad drömde hon om att bli när hon blev stor? Och hur ser hon på sina livsval idag?

Annorlunda

Moa växte upp i en familj som vi andra i Nykarleby uppfattade som annorlunda – men på ett spännande sätt.

I familjen Thors talades ”högsvenska”, man åt exotiska maträtter – och när det var barnkalas var det pappa Ragnvald som organiserade lekarna. Mamma Berit var samhällsaktiv på samma sätt som många pappor var på den tiden, och dessutom hade hon alltid färglada kläder.

- Mamma klär sig fortfarande färgrant, säger Moa, och det är någonting som jag själv har ärvt.

Den dag jag träffar Moa är hon klädd helt i blått.

En annan sak som var annorlunda var flickorna uppfostran.

- Vi uppfostrades till att stå på egna ben och klara oss själva – man skulle inte vara beroende av någon karl! Och vi fick lära oss att meningen med livet inte enbart var att fortplanta sig, berättar Moa.

jälv har jag många gånger tänkt att det var tur att familjen Thors bodde i Nykarleby när jag växte upp, för då blev jag också medveten om att det fanns olika sätt att förhålla sig till det där med familj, könsroller - och vad som är viktigt i livet. Man fick helt enkelt se att alla inte måste leva enligt samma mönster.

Självständig

Moa Thors studerade tyska vid Helsingfors universitet, spelade i blåsorkester, gick på dirigentkurs och började undervisa i tyska vid Arbis. Hon var en aktiv och självständig kvinna.

- När jag var kring trettio fick jag babyfeber, berättar Moa. Jag kände bara att nu vill jag ha barn! Det var en väldigt stark längtan, men jag var singel och jag ville inte skaffa barn på egen hand.

När Moa flera år senare träffade mannen i sitt liv var babyfebern inte längre lika akut, och idag är hon inte ledsen över att hon aldrig blev mor.

Moa är idag nöjd med sitt liv. Hon bor i Karis tillsammans med sin man och sina hundar, och hon pendlar till Helsingfors.

- Jag utnyttjar tiden på tåget till att läsa och skriva, säger Moa.

Moa Thors valdes nyligen till rektor för Arbis i Helsingfors.

I Samtal om livet berättar Moa om sin uppväxt, om sina livsval och om vad som har gjort henne till den person hon är idag…

Programmet sänds en andra gång lördagen den 31.5 kl. 20.03

Programmets webbversion utan musik hittar man om man klickar här!

Den som vill veta vad Moa Thors hade att säga den 22.5.14, när hon hade blivit vald till rektor för Arbis, kan klicka här!

Tillägg 11.08.2014
Efter att det här programmet sändes har Moa Thors drabbats av en stor sorg när hennes man plötsligt dog.
Moa skriver om sorgen i ett blogginlägg från 10.8.2014