Hoppa till huvudinnehåll

Småkrypens torsdag

Larver bredvid en metkork
Larver bredvid en metkork Bild: YLE/June Yvon Bertell naturväktarna

Naturväktarna får ofta ta emot frågor om småkryp som insekter och larver, så även den här gången. Torsdagen den 29 maj diskuterade man bland annat Snytbaggar, Långhorningar och Noshornsbaggar.

Familjen Bertell på Åland har skickat in den här bilden och berättar att de hittade larverna i deras gräskompost när de letade efter metmask. Anders Albrecht tog sig en titt på bilden och tror att det rör sig om Noshornsbaggens larver. Den är mycket vanlig i Finland.

En boll med träflisor kommer ur en björkstam
En boll med träflisor kommer ur en björkstam Bild: YLE/Leif Wickholm träflisor

Leif Wickholm hade skickat in en bild på ett mycket intressant fynd. Ut ur en björkstam väller det små träflisor. Björken är avsågad för ungefär tio år sedan och man lämnade kvar ungefär en meter av stammen.

– Det är Långhorningen som har varit framme, berättar Albrecht.

Det är en skalbagge som precis som namnet berättar, har långa horn. Den förpuppar sig i trädstammar och äter sig ut, därför bildas sådana här ”bollar” av spån.

Marina Jensen hade också hört av sig till Naturväktarna. Hon har fått besök av Snytbaggen i sitt nyrenoverade hus. Den har antagligen kommit med de nya golvplankorna eftersom den trivs i barkträd. Däremot äter den bara på levande träd så Jensen behöver inte oroa sig för huset.

Har du en fråga om djur och natur?

Nästa gång Naturväktarna sänder är det den 5 juni. Man kan skicka in frågor per mejl på vega.natur@yle.fi eller per post på adressen Naturväktarna, PB 12, 00024 Rundradion.

Telefonslussen öppnar på torsdagen kl. 18. Börja gärna ringa direkt så hinner vi med fler samtal under kvällen!

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.