Hoppa till huvudinnehåll

Allt du behöver veta om Maleficent

Angelina Jolie prisas för sin rolltolkning av Maleficent. Hon är som klippt och skuren för rollen.
Angelina Jolie prisas för sin rolltolkning av Maleficent. Hon är som klippt och skuren för rollen. Angelina Jolie prisas för sin rolltolkning av Maleficent. Hon är som klippt och skuren för rollen. Bild: ©Disney Enterprises, Inc. maleficent

Precis den här dagen (30.5) för 55 år sedan, hade Disney´s film Törnrosa premiär. Nu har turen kommit till Maleficent. Samma historia, men berättad ur den onda fens synpunkt. Här får du veta allt du behöver veta om Maleficent.

De flesta vet vem Törnrosa är. Flickan som stack sig på sländan till en spinnrock och därefter sov ända tills hon blev väckt av en kyss från sin sanna kärlek. Men vem är egentligen Maleficent, den onda fen? Vi har samlat lite fakta.

Bakgrund

Sagan om Törnrosa uppstod redan på 1300-talet i Frankrike. Den berättades vidare och förändrades lite här och där, och den version vi är mest familjära med finns i Gåsmors sagor av Charles Perrault och bröderna Grimms sagor.

Maleficent
Maleficent har flera superkrafter. Maleficent Bild: BVI Finland maleficent

Maleficent

I de gamla sagorna om Törnrosa, även i Disneys version, så är Maleficent bara där som den onda fen. Helt igenom ond, utan egentlig orsak. Men hon var faktiskt inte alltid ond. Hon växte upp som en vacker och renhjärtad tjej i ett fredligt skogskungarike. Hennes öde börjar formas när hon blir kär i en människopojke. De står varandra nära och växer upp tillsammans, men sedan sviker han henne. Han lämnar henne och hon blir dessutom ett spelkort i kampen om tronen. Hon har blivit utnyttjad riktigt ordentligt, och som vi alla vet sliter sådant på hjärtat. Hon blir den onda fen. Han blir härskare.

Maleficent har några fina talanger hon kan använda sig av: hon kan frambringa eld, hon kan teleportera grejer och kontrollera skogen. Hon kan också förvandla sig till en drake.

Disney ritade om karaktären många gånger, och den slutgilitga versionen med stora horn och kantiga kindben sägs vara inspirerad av finska Maila Nurmis karaktär Vampira. På 1950-talet var hon sjukt het, så det är förståeligt (Disneys Törnrosa kom ut 1959).

Sova i hundra år

Maleficent är riktigt sur över att ha blivit sviken, och svär att hämnas. Hon lägger en förbannelse över kungens nyfödda dotter Aurora: Före hon fyller 16 år ska hon falla in i en 100-årig djup sömn. En sömn lika djup som döden själv.

En vändning

Under tiden Aurora växer upp så börjar Maleficent inse att flickebarnet kanske är nyckeln till fred i kungariket. Kanske till och med nyckeln till Maleficents egen lycka?Angelina Jolie och hennes egen dotter som en ung Aurora.
Angelina Jolie och hennes egen dotter som en ung Aurora. Angelina Jolie och hennes egen dotter som en ung Aurora. Bild: ©Disney Enterprises, Inc. maleficent

Inspelningen

När filmteamet skulle hitta en tjej som kunde spela en ung Aurora fick de problem. Alla småbarn var rädda för Angelina och en ska till och med ha sprungit fram till sin mamma och sagt att hon måste fixa så att "den där elaka häxan" slutar prata med henne. Till slut hittade de ett barn som inte var rädd: Angelinas egen dotter Vivienne Jolie-Pitt.

Regissören Robert Stromberg är en riktig rookie, och det här var hans regidebut. Han är ändå inte ny i filmvärlden, utan har tidigare jobbat med scenografi. Han har till och med fått Oscarsnomineringar för sitt arbete med Master and Commander och Avatar. Enligt kritikerna syns det här på Maleficent, som har en otroligt snygg scenografi.

Elle Fanning (lillasyster till Dakota Fanning) spelar Aurora. Efter Maleficent har hon nu spelat mot en stor del av familjen Jolie-Pitt, eftersom hon spelade mot Brad Pitt i Benjamin Buttons otroliga liv.

Popstjärnor

Maleficents utseende är inspirerat av Lady Gaga och hennes skivomslag för Born This Way. Angelina valde själv ut Lana Del Rey för att sjunga låten Once Upon a Dream för filmen.Nyligen publicerat - X3M