Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska medelklassen hotad, anser debattör

Bostädshus i London
Bostadshus i London Bostädshus i London Bild: EPA/ANDY RAIN fastigheter

Medelklassen hotar att försvinna i Storbritannien inom 30 år på grund av stigande fastighetspriser, varnar den brittiska författaren David Boyle enligt brittiska medier.

Boyle som är medlem i tankesmedjan New Economics Foundation tror att dagens ungdomar inte kan förvänta sig samma välstånd som deras föräldrar och att många av dem bara kan drömma om att äga sin bostad.

Om bostadspriserna fortsätter att stiga lika mycket under de kommande 30 åren som under de gångna 30 åren kommer snittpriset på en bostad i Storbritannien att bli 1,2 miljoner pund, sade Boyle vid litteraturfestivalen Hay Festival som avslutas i dag. Vid det laget kommer de som tidigare hörde till medelklassen att vara tvungna att ha flera jobb bara för att klara av hyran, befarar Boyle.

Utvecklingen hotar att leda till ett samhälle med en pytteliten elit och ett stort nytt proletariat, utan någon medelklass, konstaterade Boyle i sitt tal som refererades av bland annat tidningarna The Independent, The Telegraph och The Daily Mail.

En viktig orsak till utvecklingen är enligt Boyle avregleringen av bostadslånemarknaden under Margaret Thatchers tid. Boyle uppmanade den brittiska medelklassen att vakna upp och skapa en politisk rörelse som stoppar den här utvecklingen.

Bstadshus i London
Bstadshus i London Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA bostäder
Boyle medverkar i ett policyutskott för regeringspartiet Liberaldemokraterna.

Farhågor om en bostadsbubbla

Den brittiska centralbankschefen Mark Carney varnade nyligen för att uppgången i bostadspriserna och bristen på nybyggda bostäder utgör de största hoten mot en ekonomisk återhämtning i Storbritannien.

Bostadspriserna har på ett år stigit med närmare 9 procent enligt webbplatsen Rightmove, rapporterar The Guardian. I London är uppgången 16 procent och i resten av landet 5 procent.

Carney sade till Sky News att centralbanken kommer att säkerställa att bankerna har tillräckliga reserver för att klara av en eventuell nedgång i bostadspriserna och ökning av antalet betalningssvårigheter bland låntagarna. Centralbanken vidtar också åtgärder för att se till att bostadslån beviljas bara till personer som har råd med dem, sade Carney.

David Boyles webbplats

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes