Hoppa till huvudinnehåll

Extrema högerpartier lovar ett prydligt och tryggt Europa

Europa förändras, ekonomin är i kris, banker går omkull och människor är arbetslösa. Då vill man hitta en syndabock. Då är det lätt att vända sig mot invandrarna och det jämlika välfärdssamhällets socialdemokrater. I Europa ser man en ökning av partier med högerextrem agenda. Och vissa tar sig upp i parlamenten med en slipad taktik.

I Frankrike har partiet Front National, Nationella fronten med Jean-Marie Le Pen vuxit sig stort sedan 1991. Le Pen vill ha ett Frankrike där "de ursprungliga fransmännen inte får utstå den största rasismen".

I ett reportage efter kravallerna 2005 beger vi oss till ett stort ghettoområde i Marseille. Ett ghettoområde som lämnats totalt vind för våg. Jonas Jungar diskuterar med Harlem Desir i Paris om vad det är som gör att kravaller uppstår och hur den systematiska rasismen och segregationen syns i nationen. Det är i synnerhet islam som väcker rädsla och algerier behandlas inte väl i Frankrike.

Front National är stort också i Belgien, förutom Vlaams Blok som vinner stort i valet 2000. Nej Vlaams Blok är inte nazistiskt, man vill bara ha bort alla kriminella invandrare, påstår Elke Calewaert.

Eurotunneln under den engelska kanalen har väckt nationalister både i Frankrike och Storbritannien. Man vill inte ha de illegala invandrarna som den vägen försöker komma till Storbritannien. Och hur påverkar invandringspolitiken de nationalistiska partierna 2005?

I Ungern har extremhögerpartiet Jobbik varit ett av de stora partierna hela 2000-talet. Underavdelningarna i Jobbik har bidragit till populariteten. Bl.a. Magyar Gárda var en halvmilitär hemmafrontsrörelse, men p.g.a. våld blev den förbjuden.

I Grekland har det nazistiska högerpartiet Gyllene Gryning stigit upp. Man vill ha ett Grekland med endast greker och hälsar stolt med nazihälsning. I parlamentsvalet 2012 går både vänster och Gyllene gryning framåt

I Europaparlamenstvalet 2014 fick många av högerpartierna framåt, bl.a. just Gyllene gryning, Dansk Folkeparti och nationalistpartiet Upik från Storbritannien.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.