Hoppa till huvudinnehåll

"Föräldrar måste kräva behörig dagispersonal"

kvinnor
Christiansen och Schwenson har stora förhoppningar inför framtiden kvinnor Bild: Yle/Nicole Hjelt mikaela schvensson

Bristen på behörig personal på de svenskspråkiga daghemmen i Helsingfors är stor. I år utexamineras den första kullen barnträdgårdslärare som studerat på svenska i Helsingfors och förhoppningarna är stora.

Emilia Christensen och Mikaela Schwenson är två av de nyutexaminerade. De har båda fått erfara bristen på behörig personal på fältet.

- Jag har varit tvungen att tacka nej till flera praktikplaser för att det inte funnits en enda behörig handledare, berättar Christiansen.

Schwenson förklarar att man hoppas på en attitydförändring när det gäller barnträdgårdsläraryrket.

- Den här utbildningen handlar också om att höja statusen på yrket. Statusen för vårt jobb är tyvärr väldigt låg, konstaterar hon.

Studievalet en slump

Christensen är medianom i grunden och Schwenson dansare. Att bli barnträdgårdslärare var inget någondera planerat.

- Det var en slump att jag valde den här utbildningen. Jag hade tillbringat några år utomlands och när jag kom hem började jag leta efter olika utbildningar inom pedagogik och råkade komma över den här, berättar Schwenson.

- När jag var vårdledig med vårt andra barn kände jag att det var tid att ta reda på vad jag ville bli när jag blir stor, och här är jag nu, ler Christiansen.

Jakobstad inte en möjlighet

kvinna
För dagvårdschef Nina Fabricius är det här en glädjens dag kvinna Bild: Yle/Nicole Hjelt helsingfors dagvårdschef

Schwenson och Christiansen säger båda att de inte hade valt att bli barnträdgårdslärare om utbildningen inte funnits i Helsingfors.

- Läget var definitivt avgörande. Jag har två barn och man så jag var inte på väg till Jakobstad. I mitt fall var det helt avgörande att den var här, säger Christiansen.

Schwenson håller med.

- Chansen att jag hade börjat studera barnpedagogik om utbildningen var någon annanstans är fullständigt noll, säger hon.

"Underskatta inte barns behov av pedagogisk verksamhet"

Både Schwenson och Christiansen upplever att det endast finns ett orosmoln på en i övrigt klarblå himmel.

- Precis som i många andra branscher så borde lönen höjas, säger Christiansen.

- Många väljer att inte arbeta här för att det är för dyrt. Om man jobbar i centrala Helsingfors måste man ändå pendla från periferin för att ha råd. Det borde finnas ett Helsingforstillägg, säger Schwenson.

- De från vår kurs som kommit från andra håll, till exempel Karis och Sibbo, har begett sig tillbaka dit för att det är billigare, fortsätter hon.

De anser båda att det är i allas intresse att locka behörig dagvårdspersonal att stanna i huvudstadsregionen.

- Man ska inte underskatta yngre barns behov av behörig personal. Det är inte meningen att barnet ska gå till en annan hemmiljö när de går till dagis, säger Christiansen.

- Föräldrar ska kunna kräva att deras barn har behörig personal och förutsätta att barnen erbjuds bra pedagogisk verksamhet, fortsätter Schwenson.

Ljus framtid

Någon brist på arbetsmöjligheter råder det i alla fall inte menar Christiansen och Schwenson.

- Det är bara att välja och vraka mellan arbetsplatser. Det har ordnats massor av rekryteringstillfällen där folk lockar och ber att man ska komma till dem och arbeta, berättar Schwenson.

- Framtiden är ljus, skrattar Christiansen.

"Vill vi våra barns bästa?"

För dagvårdschefen Nina Fabricius är det en långtida dröm som besannats att se den första årskullen svenskspråkiga Helsingforsbarnträdgårdslärare utexamineras.

- Det är en glädjens dag för mig.

Hon menar att den ökade mängden behörig personal i första hand gagnar barnfamiljerna i Helsingfors.

- Det att vi har så lite behörig personal visar vilken syn på barn vi har i Finland. Vi måste fråga oss ifall vi bara vill att barnen ska vara borta från föräldrarnas ögon, eller om vi vill våra barns bästa, konstaterar hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen