Hoppa till huvudinnehåll

Justitieminister Henriksson: Övervakningen i fängelserna ses över

Fängelsedörrar.
Fängelsedörrar. Bild: Ville Välimäki / Yle övervakning

Justitieminister Anna-Maja Henriksson har redan bett Brottspåföljdsmyndigheten att göra en utredning om brottet mot liv som skedde i Riihimäki fängelse på torsdagen.

- Jag förhåller mig mycket allvarligt till vad som hänt och vill grundligt utreda saken också när det gäller övervakning av verksamheten i fängelset. I samband med händelser av denna typ är det ytterst viktigt att utreda på vilket sätt förfaringssätten ytterligare kan utvecklas för att förbättra säkerheten i fängelserna, säger Henriksson i ett uttalande.

- Risken att fångarna begår våld bedöms för närvarande noggrant redan när fången placeras i fängelse. Den interna och yttre säkerheten i fängelserna är något man inte kan pruta på trots att man annars måste genomföra nedskärningar i statsfinanserna, betonar Henriksson.

Brott mot liv begås sällan i fängelserna. Föregående gång skedde detta år 2005 och före det år 2001.

Våldsbrott sker det däremot 50-100 per år i de finländska fängelserna, enligt Yle Uutisets uppgifter på fredagen.

En intern dödades på torsdagen i Riihimäki fängelses köksutrymmen. Fyra fångar är misstänkta. Polisen uttalar sig inte i det här skedet om motivet till brottet eller om detaljerna kring det.

Fängelset i Riihimäki ska nu se över sina säkerhetsrutiner för att förhindra att liknande brott sker i framtiden. Fängelset har kring 220 fångar, de flesta är dömda för vålds- eller narkotikabrott.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes