Hoppa till huvudinnehåll

Tårtan smakar bäst dagen efter

Sandra Ekholm
Sandra Ekholm bakar i sitt eget kök, men har varit tvungen att skaffa till kylskåp. Sandra Ekholm Bild: Yle / Ted Urho hemmakock

I ett hem som kunde vara på pärmbilden till en inredningstidning har Sandra Ekholm startat en småskalig bak- och kakverksamhet. – Jag sov bara fyra timmar i natt, och nästa natt blir det väl ännu mindre, ler Ekholm.

Fast jag har bakat tusentals av dem så åker en plåt med jämna mellanrum i soporna. - Sandra Ekholm

Sandra Ekholm är utbildad kock, fysioterapeut och trebarnsmor. Sedan december 2013 bakar hon kakor och andra läckerheter på heltid i det vackra hemmet i Esbo, på gränsen till Grankulla. Och lär sig branschen an efter.

- Förr brukade jag baka tårtan samma dag som den skulle levereras, men när jag lite funderade på saken så insåg jag att den ju faktiskt smakar bättre efter en natt i kylen, när smakerna har fått gifta sig, säger hon.

Familjen äter sig mätt på kaka

Men om tårtorna blivit lättare att laga så vållar de populära macaronerna huvudbry.

- Fast jag har bakat tusentals av dem så åker en plåt med jämna mellanrum i soporna, skrattar Ekholm. Sedan har jag också frysen full av spruckna macaroner som barnen får äta.

Trots att hennes familj får agera provkaniner för alla de testkakor hon bakar har de inte tröttnat på sockermassorna.

- Barnen frågar alltid när jag bakar att om det är till oss eller en beställning. Och min två-åring frågar med jämna mellanrum om det finns macarons att äta, säger Ekholm.

Jag använder inga halvfabrikat, utan bara rena råvaror, så min jordgubbsmousse består verkligen av jordgubbar som jag själv mosat.

Tillståndsrumba

Att starta ett hembageri är inte alls svårt, allt som behövs är ett firmanamn, några kylskåp och tillstånd av staden. Att få tillstånd var inte svårt, men processen var lite underlig menar Ekholm.

- Eftersom jag bakar i mitt eget hem får myndigheterna inte komma hit och inspektera mitt kök, utan jag skrev själv en rapport om hur jag skött hygien, kylkedjor och annat väsentligt, förklarar Ekholm.

Ifall det sen kommer klagomål på hennes bakverk kan staden rycka in och granska hemköket. Förvaringsutrymme och specialvaror orsakar mest huvudbry.

- Jag har nu tre kylskåp i bruk, vi fick till och med hämta in ett litet kylskåp från landet, så nu klarar jag av att tillverka kring tio kakor åt gången, berättar Ekholm.

Ekholms tårtor kostar mellan 50 och 100 euro styck. Att prissätta ett unikt bakverk är inte lätt.

- Jag använder inga halvfabrikat, utan bara rena råvaror, så min jordgubbsmousse består verkligen av jordgubbar som jag själv mosat. Sen är det dyrt att handla specialtillbehör som kakpapper och olika former, men i mån av möjlighet beställer jag dem via nätet, förklarar Ekholm.

RÄTTELSE: Sandra Ekholm är utbildad kock, fysioterapeut och trebarnsmor.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen