Hoppa till huvudinnehåll

Växande ström migranter in i EU

Migranter tar sjövägen från Libyen till Italien.
Migranter tar sjövägen från Libyen till Italien. Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI migranter

Antalet utomeuropeiska migranter som når EU har ökat betydligt i år. Det rapporterar brittiska BBC. Kaoset i Libyen bidrar till invandringen.

BBC hänvisar till nya siffror från EU:s gemensamma byrå för gränskontroll, Frontex. Under årets första fyra månader registrerade Frontex 42 000 migranter som tog den farliga sjövägen från Nordafrika till Italien. Över hälften av dem kom via Libyen.

Åtminstone en tredjedel av de migranter och flyktingar som kommer in i EU illegalt har flytt inbördeskriget i Syrien. Andra stora grupper kommer från Afghanistan och Eritrea.

Vid Frontex tror man att de migranterna och flyktingar som kommer in i EU i år kommer att bli flera än 2011, upprorsåret i arabvärlden, då ungefär 140 000 människor tog sig in i EU illegalt.

Experter är ändå inte förvånade över de höga antalen. I början på 2013 var det rätt få som lyckades ta sig över Medelhavet från Libyen och många har väntat länge på att ta sig därifrån.

Enligt en del uppskattningar finns det för närvarande ungefär 300 000 människor i Libyen, från Mellanöstern, Afrika och Asien, som väntar på att ta sig över till Europa.

Den kaotiska politiska situationen i Libyen bidrar till det växande antalet människor som söker sig till Europa den vägen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes