Hoppa till huvudinnehåll

Nylander: Vet Stubb vad han talar om?

Riksdagsledamot Mikaela Nylander
Riksdagsledamot Mikaela Nylander Bild: Yle/Anna Savonius mikaela nylander

Mikaela Nylander (SFP) frågar i ett pressmeddelande på söndagen om Alexander Stubb (Saml) vet vad han talar om när han flaggar grönt för tvåspråkiga skolor.

Mikaela Nylander leder Svenska Folkpartiets Utbildningspolitiska utskott och säger att det är synnerligen oövertänkt av en som aspirerar på statsministerposten att flagga grönt för tvåspråkiga skolor utan att veta vad man själv avser med det.

Alexander Stubb uttalade sig i veckan i en intervju för FNB om ärendet. Nylander säger ändå att Stubb inte är på det klara med vad han själv menar med de tvåspråkiga skolor som han kraftigt vill driva.

- Om han avser samlokaliserade skolor där finsk- och svenskspråkiga elever har gemensamma faciliteter är det redan verklighet på många håll. Är han däremot beredd att lättvindigt skrota den svenska skolan och den språkliga autonomi delar av samhällsservicen bygger på är det alarmerande, varnar Nylander.

Nylander medger ändå att det är möjligt att en del av undervisningen sker på ett annat språk än undervisningsspråket.

- Satsningar på tvåspråkigheten kan alltså göras inom ramen för gällande lagstiftning och det kan göras utan att man nedmonterar den svenska skolan.

- För Svenska Folkpartiet är svenskan i Finland ett nationalspråk som bör vara ett komplett och samhällsbärande språk, speciellt inom utbildningssektorn. Den svenska skolan, från dagvård till högskola, är hjärtat i ett tvåspråkigt land, säger Nylander.

Läs mer: Stubb tackar nej till Taxell