Hoppa till huvudinnehåll

Den vitryska oppositionen samlar krafterna

Höghus i Vitrysslands huvudstad Minsk
Vy över Minsk Höghus i Vitrysslands huvudstad Minsk Bild: Yle/Kerstin Kronvall höghus i vitryssland

Det blir presidentval i Vitryssland nästa år. Än en gång försöker oppositionen stärka sina positioner för att kunna utmana president Aleksander Lukasjenko i valet.

Lukasjenko sitter mycket stadigt på presidentposten som han har innehaft sedan den 20 juli 1994. Han har inte en tanke på att ge upp sin makt och då det i samband med presidentvalet 2010 ordnades stora demonstrationer mot honom i huvudstaden Minsk slog regimen till med kraft.

Oppositionella trakasseras

Då skingrades inte bara demonstrationerna av kravallpolis utan en lång period av kontroll följde. Väldigt många journalister och andra politiskt aktiva människor råkade illa ut. En våg av husrannsakningar gick över landet och många blev av med både dokument och datorer.

Den vitryska oppositionen är svag. Det beror inte bara på att Lukasjenko-regimen förföljer och trakasserar oppositionspolitiker utan också på oenighet inom oppositionen.

Den vitryske oppositionspolitikern Vladimir Neklayev
Den vitryska oppositionspolitikern Vladimir Neklayev Den vitryske oppositionspolitikern Vladimir Neklayev Bild: Yle / Kerstin Kronvall vladimir neklayev

En av de mest kända bland oppositionens ledare är poeten Vladimir Neklayev. Han kandiderade i presidentvalet 2010. Då misshandlades han och greps av polisen.

Neklayev berättar att oppositionsledarna nu strävar efter att förena sig kring en kandidat i valet nästa år.

Många litar på Lukasjenko

Krisen i Ukraina har stärkt president Lukasjenkos position. Många vitryssar uppfattar honom som en garanti för stabilitet och fred i landet. Han har uppmanat invånarna att tillsammans värna om Vitrysslands självständighet.

- Då vill jag veta en hurudan självständighet det är, säger Vladimir Neklayev. En självständighet utan val och utan den demokrati som får Lukasjenko att må illa. En sådan självständighet vill jag inte försvara.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes