Hoppa till huvudinnehåll

Rådhuset i Jakobstad får ny tornspira

Artesanstuderande Lucas Skrabb med den nya spiran
Artesanstuderande Lucas Skrabb med den nya spiran Artesanstuderande Lucas Skrabb med den nya spiran Bild: Yle/Kjell Vikman lucas skrabb

Rådhusets tornspira i Jakobstad bröts av i en storm kring Luciadagen ifjol. Ett plastämbare täcker öppningen för tillfället, men snart skall den nya spiran lyftan på plats.

Den ursprungliga tornspiran härstammar från 1890 när rådhuset i Jakobstad byggdes om och spiran kläddes in i plåt. Trävirket inne i spiran ruttnade småningom ner och en storm i mitten på december 2013 knäckte sist och slutligen spiran som blev hängande på taket i åskledaren.

Den gamla spiran förstördes i en storm Bild: Yle/Kjell Vikman tornspira

En ny tornspira som skall smycka rådhusets torn har gjorts under vintern av artesanstuderande Lucas Skrabb i Jakobstad. Spiran är gjord i impregnerat virke men har dessutom ytterligare impregnerats med en blandning av tjära och linolja i flera omgångar och är nu klar att lyftas på plats igen.

Lucas Skrabb har gjort spiran som Lia-arbete

Lucas Skrabb studerar första året vid Terjärv hemslöjdsskola och han fick i uppdrag att göra en ny spira för rådhustornet som ett praktikarbete, ett så kallat Lia-arbete.

Mikael Kackur vid snickeriverkstaden förevisar Rådhusets gamla spira
Handledare Mikael Kackur vid snickeriverkstaden Mikael Kackur vid snickeriverkstaden förevisar Rådhusets gamla spira Bild: Yle/Kjell Vikman kackur

- Det är klart att det är kul att göra ett specialarbete, ju längre jag kan komma bort från IKEA, desto bättre, säger Lucas Skrabb.

Vid foten av spiran står Lucas namn på en metallskylt och han är berättigat stolt över sitt arbete

- Ja. jag måste nog säga att jag blev lite smickrad när jag såg att de hade spikat fast skylten, jag tror inte att det är många som ser den innan spiran kommer ner på nytt, men jag hoppas att den står kvar så länge att någon inte känner mig sen, säger Lucas Skrabb.

Arbetet med att bygga en ny tornspira har gjorts vid staden Jakobstads snickarverkstad.

- Det fanns så mycket kvar av den gamla spiran att man kunde få en modell till att bygga en ny spira, säger Mikael Kackur som handlett arbetet.