Hoppa till huvudinnehåll

Sisu ska ha 600 lastbilsbyggare i Serbien

Industriarbetare i Sisus lastbilsfabrik i Karis.
Fabriken i Karis påverkas inte omedelbart, uppger Sisu. Industriarbetare i Sisus lastbilsfabrik i Karis. Bild: Yle/Malin Valtonen industriarbete

Lastbilstillverkaren Sisu kommer att sysselsätta hundratals personer i den lastbilsfabrik som de vill köpa i Serbien.
På sikt kommer fabriken att ha 600 fastanställda lastbilsbyggare.

Sisus ägarbolag Suomen Erikoisajoneuvot och ekonomiministeriet i Serbien undertecknade i förra veckan ett intentionsavtal och målet är att det slutliga köpet förverkligas i augusti.

Två män i kostym skakar hand, två andra män står i bakgrunden och applåderar. Bilder av lastbilar syns också i bakgrunden.
Sisus vd och ägare Timo Korhonen (till vänster) och ekonomiminister Dusan Vujovic undertecknade avtalet för Sisus del. I bakgrunden statsministern i Serbien Alexandar Vucic ja Finlands ambassadör Pekka Orpana Två män i kostym skakar hand, två andra män står i bakgrunden och applåderar. Bilder av lastbilar syns också i bakgrunden. Bild: Serbiska regeringen suomen erikoisajoneuvot

Utländska bolag moderniserar i Serbien

Sisu ska hjälpa få det serbiska Korporacia Fabrika Automobila Priboj eller FAP på benen.
Sisus köp av FAP är en del av ett större moderniseringspaket inom den serbiska fordonsindustrin inför landets inträde i EU.

FAP har sina fabriker i staden Priboj nära gränsen till Bosnien och Hercegovina, ungefär 300 kilometer sydväst om huvudstaden Belgrad.

Också andra utländska fordonstillverkare köper fabriker i Serbien. Fiat har kört igång tillverkning på en fabrik i Kragujevac och Ikarbus-Mercedes har inlett busstillverkning i Belgrad. Förhandlingar om andra köp och samarbeten pågår.

Påverkar inte Karis nu

Verksamheten på Sisus verksamhet i Finland eller fabriken i Karis påverkas inte omedelbart, uppger Sisu i ett pressmeddelande. Sisu fortsätter att tillverka Sisu Polar Euro 6-serien i Karis i samma omfattning som i dag, uppger bolaget.

Tunga fordon och fordonskomponenter

Hytten av en militärlastbil, två män i kavaj, grön skog i bakgrunden
Serbiens statsminister Alexander Vucic och Sisus Timo Korhonen vid en av FAP:s speciallastbilar FAP 2228 6x6. Hytten av en militärlastbil, två män i kavaj, grön skog i bakgrunden Bild: Serbiska regeringen företagsköp

FAP i Serbien kommer att bygga tunga fordon i små serier samt komponenter till dessa. Sisu bidrar med sitt specialkunnande inom planering och produktion av civila och militära fordon.
FAP grundades 1953.

FAP har med licens bland annat tillverkat lastbilar av märket Mercedes-Benz samt utvecklat egna produkter.
Sisu har för sin del redan länge köpt sina huvudkomponenter av Daimler AG som äger Mercedes-Benz.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland