Hoppa till huvudinnehåll

"Alla dagar bjuder på överraskningar"

Åsa A Westerlund undersöker en fot.
Yle Västnyland följde med överläkare Åsa A Westerlunds arbetsdag på Karis hälsostation. Åsa A Westerlund undersöker en fot. Bild: Yle/Minna Almark karis hälsostation

Även en lugn dag på hälsostationen i Karis är det fullt upp. Just den dagen Yle Västnyland följer med en arbetsdag råkar en läkare överraskande bli förhindrad att arbeta och arbetsschemat måste läggas om i flykten.

8:00 - 9:00 Utbildning

Åsa A Westerlund, Priscilla Kalenius, Desis Nordlund och Christel Ahlfors
Åsa A Westerlund, Priscilla Kalenius, Deisi Nordlund och Christel Ahlfors diskuterar medicinen Marevan. Åsa A Westerlund, Priscilla Kalenius, Desis Nordlund och Christel Ahlfors Bild: Yle/Minna Almark christel ahlfors
Egentligen skulle överläkare Åsa A Westerlund ha varit på hälsostationen i Ekenäs just nu, där alla läkare på Raseborgs hälsocentral träffas varje torsdag för att gå igenom arbetet och planera framåt.
Skolningspapper på Karis hvc
Marevanutbildning Skolningspapper på Karis hvc Bild: Yle/Minna Almark häslovård
Men i dag är det Marevanutbildning som gäller och Åsa har bänkat sig i kafferummet på hälsostationen i Karis tillsammans med sjukskötarna Priscilla Kalenius, Deisi Nordlund och Christel Ahlfors. De ska gå igenom nya ordinationsregler för läkemedlet Marevan, som gör att blodet inte koagulerar och som är en av de vanligaste medicinerna också här i Raseborg.

Vid hälsostationen i Ekenäs ordinerar redan sköterskorna den här medicinen i viss utsträckning, medan det hittills bara har varit läkarna som har gjort det i Karis. Meningen är att skötarnas uppgifter ska vara likadana på alla hälsostationer i Raseborg, samtidigt som ordinationsprocessen blir snabbare och tryggare också för patienterna i Karis.

I dag var det meningen att det skulle finnas tre läkare på plats i Karis och det fanns en klar plan för hur dagens program skulle se ut för Åsas del, men som det gör ibland så körde det ihop sig.

- En läkare har fått förhinder. Det innebär att jag och överläkaren i Ekenäs måste diskutera hur vi kan omfördela resurserna så att vi kan trygga att vi har en jourläkare hela tiden. För min del betyder det att jag kommer att låta lite andfådd i dag.

9:00 - 10:00 Receptskrivning

Åsa A Westerlund
Receptskrivning tar ca 1,5 timmar dagligen. Åsa A Westerlund Bild: Yle/Minna Almark karis hälsostation
Åsa går till sitt rum för att gå igenom recept och förnya dem. Det här är någonting läkarna ägnar omkring en och en halv timme åt varje dag. Det är ett arbete som inte heller syns utåt speciellt mycket, men som måste göras. Hundratals recept ska förnyas dagligen och just nu går Åsa igenom recept till klienterna som bor på Pentby servicehem.

Men eftersom en läkare är borta idag, så är Åsa Westerlund tvungen att hoppa in och joura både på förmiddagen och eftermiddagen. Receptskrivningen får skjutas fram och göras då det finns luckor i tidtabellen.

10:00 - 11:30 Jour pass I

Åsa A Westerlund undersöker en fot.
Åsa A Westerlund med jourpatient. Åsa A Westerlund undersöker en fot. Bild: Yle/Minna Almark karis hälsostation
Åsa börjar ta emot jourpatienter. En högstadieelev har skadat sin fot på skolgymnastiken och Åsa tar bort ett lila bandage för att titta på den sjuka foten.

I väntrummet är det rätt tomt. Några patienter sitter och väntar på sin tur att blir undersökta av någon av de två läkarna som finns på plats. En av de som väntar är Jorma Töntsi som vill visa upp sin axel. Han försökte få tid redan förra veckan, men då lyckades det inte.

- Jag är nöjd med den service som jag får på hälsostationen, säger han. Jag har hört det ena och det andra, men själv har jag inget att klaga på. Många ingrepp har utförts här och jag har fått de remisser jag har behövt.

Jorma Töntsi har tid till 10:40 och kvart före elva ropas han in av Åsa.

Ida Jyrkkänen och Kevin Hosio
Ida Jyrkkänen och Kevin Hosio väntar på sin tur. Ida Jyrkkänen och Kevin Hosio Bild: Yle/Minna Almark kevin hosio
I korridoren sitter också Ida Jyrkkänen och väntar tillsammans med sina barn Kevin och Emma Hosio. Det är Kevin som ska besöka läkaren eftersom han har skadat foten då han föll från gungan.

- Jag ringde hit och de svarade ganska hastigt och sade att det är bäst att läkaren tittar på foten. Vi har alltid fått tid när vi har behövt, säger hon.

Enligt Ida Jyrkkänen är det bra att sjukskötarna nuförtiden ringer tillbaka om man inte lyckas få svar då man ringer till Karis hälsostation.

13:00 - 14:00 Rond med vård i hemmet

Åsa A Westerlund, Teija Laine och Jenny Löf.
Möte med hemvårdarna Teija Salo och Jenny Löf. Åsa A Westerlund, Teija Laine och Jenny Löf. Bild: Yle/Minna Almark teija laine
Förmiddagens jourpatienter är avklarade och nu är det dags för Åsa att göra den inplanerade ronden med vård i hemmet. Det betyder att hon träffar teamledarna Teija Laine och Jenny Löf, för att gå igenom deras klienter och diskutera vilken vård de behöver och på vilket sätt deras vardag kan ordnas så att de mår så bra som möjligt.

Klockan 14:00 - 16:00 Jour pass II

Nu börjar Åsas andra jourpass för den här dagen. Den andra läkaren på Karis hälsostation tar på eftermiddagen emot icke brådskande fall och Åsas roll är att ersätta en del av de jourtider som den frånvarande läkaren skulle ha haft hand om.

Torsdagar brukar vara den lugnaste dagen i veckan och den här torsdagen är inget undantag. Ändå har Åsa Westerlund inte hunnit äta någon lunch och det finns en del recept som fortfarande ska förnyas. På en punkt kan hon i alla fall pusta ut - läkaren som var borta i dag har alldeles nyss meddelat att hon är tillbaka på jobb i morgon. Och det är tur, eftersom fredagar brukar vara betydligt livligare.

- Det har varit ganska brådskande i dag eftersom jag har varit tvungen att ta ställning till så många saker och dessutom ändra på dagsprogrammet i flykten, säger hon. Men inte har det varit någon dålig dag. Inom hälsovården kommer det alltid överraskningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland