Hoppa till huvudinnehåll

Den bästa vännen vann första pris i Sydkorea

ur filmen Den bästa vännen
Den bästa vännen ur filmen Den bästa vännen Bild: Periferia Productions elina hurme

Förra veckan ordnades den 11:e Seoul International Agape Film-festivalen i Sydkorea. Priset för bästa kortfilm gick till filmen Den bästa vännen som regisserats av finlandssvenska Johan Karrento med manus av Camilla Roos.

Huvudpriset Agape prize delades ut i Seoul lördagen den 31.5 och prissumman är 5000 dollar. Regissören Johan Karrento skickade en videohälsning som visades under prisceremonin.

Juryns motivering löd:

”The jury was highly impressed with the very real characters he created, the precision of his direction, and the involving story. It seemed to capture the essence of what it is to care for and rely on other people… the meaning of love and friendship”.

Filmen handlar om vänskapen som uppstår mellan två äldre kvinnor då de avvärjer ett butiksrån. Terttu är finskspråkig, hon säger det hon tänker och tackar aldrig nej till en drink. Inga är svenskspråkig, hon är tystlåten och ordentlig men bär på en mörk hemlighet. Filmen handlar om att det aldrig är för sent att följa sina drömmar och ta farväl av ensamheten. Filmens huvudroller spelas av Cris af Enehielm och Elina Hurme.

Yle Fem har tv-rättigheterna till filmen, som har finansierats av Finlands Filmstiftelse, Svenska Kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet.

Filmen har producerats av Markku Flink och Merja Ritola för Periferia Productions.

Yle Fem sänder filmen i slutet av året 2014.