Hoppa till huvudinnehåll

Egypten får ny president - och förlorar en satiriker

Folket började fira i Egypten så snart valresultatet verkade vara klart.
Folket började fira i Egypten så snart valresultatet verkade vara klart. Bild: EPA/MAHMOUD ABDEL GHANY/ALMASRY ALYOUM EGYPT OUT al-sisi

Den tidigare arméchefen Adbdel al-Fattah al-Sisi har valts till landets nye president med 96,91 procent av rösterna. Men det låga valdeltagandet på strax över 47 procent försvagar honom inför värvet att styra in det splittrade Egypten på ny kurs. Det försämrade samhällsklimatet gör att Egyptens populäraste satiriker och samhällskritiker lägger av.

Då den egyptiske satirikern Bassem Youssef ondgör sej över att man aldrig får några klara besked i dagens Egypten - ena dagen är det si och andra dagen är det så - så sitter 8 miljoner egyptier bänkade framför tv-showen och jublar. Han avser förstås problemet med att välja mellan sommar- och vinterkläder - det handlar inte om landets ledning.

Bassem Youssef slutar

Igår kväll meddelade Bassem Youssef att han slutar med sin veckoshow, som han har underhållit egyptierna med sedan 2011. Där har han hudflängt allt från presidenter och politiker till demonstranterna på Tahrirtorget. Han säger att Egypten inte längre lämpar sej för satir. Han antyder att det är betydligt mera riskfyllt att skämta om militären och al Sisi än det var att skämta med den avsatte presidenten Muhammad Mursi och det muslimska brödraskapet. Han är trött på att behöva oroa sej för sin och familjens säkerhet. För många egyptier är det här ett tecken på att yttrandefriheten har försämrats märkbart i landet.

"Valresultatet en skymf"

Abdel al-Fattah al-Sisi var i praktiken valsegrare då han meddelade att han avgår från sin post som arméchef och ställer upp i presidentvalet. Utmanaren Hamdeen Sabahi har erkänt sej besegrad, men säger att resultatet är en skymf mot egyptiernas intelligens och att hans röstandel bör vara högre än tre procent.

Men valdeltagandet var endast 47 procent trots att man förlängde valet med en dag. Det är långt under de 75 procent, som al-Sisi hade hoppats på och är till och med lägre än då Muhammed Mursi valdes till president år 2012
.

Valtrötthet och bojkott

Trots en jordskredsseger försvagas al-Sisis möjligheter att ta itu med de stora problemen i landet. Det Muslimska brödraskapets uppmaning till valbojkott har inverkat på valdeltagandet liksom en utbredd valtrötthet. Det har ordnats sju val på tre år. Och så visste ju alla på förhand att al-Sisi vinner över utmanaren Sabahi.

Det finns många problem för den nye ledaren att ta itu med, säger Sahar Abdel-Rahman, äldre redaktör på tidningen Al Ahram.
-De största av Egyptens många utmaningar är instabiliteten och bristen på säkerhet, säger Sahar Abdel-Rahman, och konstaterar att om de här problemen inte kan lösas så kommer man inte heller att kunna stimulera ekonomin eller få fart på industrin eller tillverkning överlag - eller turismen.

Många problem borde lösas

Egyptens befolkning är ung och blir allt yngre och bristen på jobb är stor. Över 40 procent av egyptierna lever i fattigdom och en lika stor andel är analfabeter. Utbildning och hälsovård släpar efter. Den djupa splittringen gör det svårt för al-Sisi att ens med sin hårda militärhand lyckas ena landet.

al-Sisi stod bakom avsättandet av Mohammed Mursi i juli i fjol efter massprotesterna och förbjöd Muslimska brödraskapet, som stod bakom Mursi. Över 16 000 medlemmar är fängslade och över 1400 har dödats.

Det finns knappast några snabba fix för att lösa problemen. Men Abdel al-Fattah al Sisi borde prestera resultat - för egyptierna har vant sej vid att protestera. Om deras liv inte förbättras kan de förlora tålamodet också med denna president.

Men om satiren inte har plats i Egypten längre finns det en stor risk att yttrandefriheten och handlingsfriheten också snöps.