Hoppa till huvudinnehåll

Fixa sommarjobbet i Kristinestad

Nicolina Lindahl, Nathalie Skogman och Ellen Granfors
Nicolina Lindahl, Nathalie Skogman och Ellen Granfors Bild: Yle/Ann-Sofi Långvik nathalie skogman och ellen granfors

På Wendelins Café i Kristinestad får ungdomarna skapa sina egna sommarjobb som caféföretagare, eller förverkliga en egen affärsidé.

- Vi har ett café här just nu och vi kommer att ha det hela sommaren. Vi bakar allt själva, säger Nicolina Lindahl.

Intresset för att medverka i Wendelins café har varit stort och det är ingalunda bara de här tre flickorna som driver verksamheten ensamma.

- Vi är ganska många som är med, men vi turas om så att man inte behöver vara ensam eller jobba hela tiden, säger Ellen Granfors.

Initiativet till Wendelins Café på ungdomsgården kommer från Ida Haapamäki. Hon gav information på skolorna och intresserade fick anmäla sig till henne.

Jobbar som företagare

- Ungdomarna får ju en fin erfarenhet av att pröva på att vara företagare. Jag ville att de ska få en möjlighet till en bra och trevlig och rolig kontakt och erbjuda lite mångsidigare och roligare arbetsuppgifter, säger Ida Haapamäki.

Ungdomarna jobbar på företagarens villkor och är alltså inte anställda.

- Om det inte kommer några inkomster och kunder så kommer heller ingen lön. De måste satsa på marknadsföring och göra caféet känt för att folk ska komma. Annars kommer inga pengar in.

Ett visst grundskafferi fick de precis när de började, men nu när det börjat löpa är det meningen att det ska bära sig. Inkomsterna fördelas på de unga företagarna enligt hur mycket de jobbar.

Rättvis fördelning

De försöker också fördela arbetsturerna så rättvist som möjligt så att alla har en möjlighet att jobba under lukrativa veckoslut, till exempel då det är något evenemang på stan.

Från och med sommarlovets första dag kommer caféet att hålla öppet varje dag. Innan skolavslutningen höll de öppet endast på veckosluten.

Också 4H-företag är involverade i verksamheten.

- Jag har hand om arbetspoolen som 4H fick ta över efter Folkhälsans projekt. Det kallas Sydpoolen här i Sydösterbotten. Jag ville vidareutveckla idén kring att ungdomarna ska få lära sig om företagande och skaffa sig sitt eget sommarjobb.

Fler ryms med

Ida Haapamäki säger också att det ännu finns plats för intresserade och driftiga ungdomar att komma med.

-Vi tar gärna emot sådana som har egna företagsidéer och som är villiga att hitta på något roligt under sommaren. Vi har också färdiga företagsplaner och företagsidéer om man inte riktigt vet vad man vill syssla med, så har vi ett koncept klart om man vill komma med.

Anna-Kajsa Blomqvist tittar in på kaffepaus och noterar att de har inrett ungdomsgården väldigt fint och mysigt med trasmattor och nya möbler.

- Det är jättefint att ungdomarna skapar sina egna sommarjobb och visar eget initiativ. Det vill man gärna stöda, säger Anna-Kajsa Blomqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten