Hoppa till huvudinnehåll

Katolsk präst ska förföra de troende

Den nya reklamvideon för katolska kyrkan har fått mycket uppmärksamhet.
Den nya reklamvideon för katolska kyrkan har fått mycket uppmärksamhet. Den nya reklamvideon för katolska kyrkan har fått mycket uppmärksamhet. Bild: Skärmdump från Youtube. adopte un cure

"Omöjligt att stå emot hans kraftfulla utstrålning och hans orubbliga tro. Han är katolik till 100 procent.”

Så inleder den kvinnliga rösten videofilmen på den nya katolska sajten Adopte un curé (Ta hand om en präst).

Videofilmen visar överraskande en förförisk man i 30-årsåldern. Han är klädd i svart prästkappa och rättar till sin prästkrage. Han har en klart förförisk blick.

Internetanvändaren får snabbt information om att prästen lyssnar på vad man har att säga. Han finns till för att hjälpa.

Den förföriske prästen får mig att tänka att det inte bara är på tv eller i reklamen man numera lockar med snygga människor. Nästan överallt ska man se bra ut - enligt en viss mall.

Går överraskande långt

Sajten “Ta hand om en präst” har fått stor uppmärksamhet i fransk media för att den vågar gå längre än man trodde katolska kyrkan skulle våga i dagsläget. Så analyserar i alla fall många videofilmen. Man tycker det är gulligt.

Man funderar inte på varför man valt en präst med ett förföriskt utséende. Man ställer sig inte ens frågan vem mannen verkligen är.

Att den katolska kyrkan tagit till en reklambyrå för att utforma sajten får många att tycka att kyrkan äntligen moderniserats. Kyrkan vill på det här viset locka troende att oftare gå i mässan och framför allt att få folk att skänka mer pengar i kollekten.

Det som gett sajten extra publicitet är att den påminner om kända franska dejtingsajten för tjejer “Ta hand om en kille” och som parat ihop tusentals singlar.

Redan tidigare, men i andra sammanhang, har det framkommit uppgifter om att ska man hitta ett jobb i dag, gäller det att vara snygg och förförisk. Annars får man lätt nobben.

Kundombud ska uppfylla skönhetsideal

Nyligen fick jag höra att de som jobbar som kundombud och samlar in pengar till stora världsberömda välgörenhetsorganisationer i Frankrike, ja, till och med de har valts ut efter vissa skönhetsideal för att bättre förföra folk att skänka pengar.

Ja, ni läste rätt, stora välgörenhetsorganisationer, de går ofta efter skönhetsideal i sina anställningsintervjuer.

Jag vet inte vilka skönhetskrav som gäller. Men det är sant att när jag stött på kundombuden på boulevarderna i Paris, har jag aldrig sett några tjocka eller klumpiga personer.

Hur duktiga de än skulle kunna vara på att samla in pengar, så tycks man inte tro på dem. Den som anställer kundombuden ger dem nobben redan innan man testat dem. Man går efter en mall som går ut på att förföra.

Men är inte detta ett sätt att utesluta en stor del av våra medmänniskor?, frågar jag mig.

Kyrkan behöver mycket pengar

Katolska kyrkan i Normandie behöver få in cirka två miljoner euro för att kunna betala ut löner till ett hundratal präster och ett sjuttital andra anställda, samt till att rusta upp kyrkobyggnader. Man hoppas att videon med den snygge prästen ska hjälpa.

- Vi måste modernisera kyrkan och ha lite humor. På så sätt kan vår årliga kollektkampanj få den publicitet vi behöver, säger prästen Xavier Signargout och som är en av initiativtagarna till den nya sajten "Ta hand om en präst."

Visst är det bra med humor. Det ska man försöka ha så ofta som möjligt, tycker jag.

Fast en grävande sajt fann häromdagen att den förföriske prästen i videon, han är inte präst alls. Utan han är skådespelare. Oj då!

Vem ska man nu tro på?, undrade journalisten. Ja, svarar jag. Det kan man verkligen undra.

Ja, för att avsluta med lite humor så vill jag bara påminna om att kanske är radion och webben den sista utvägen för alla de som inte vill dras in i spiralen med att förföra eller bli förförda, tack vare utséendet.

För här slipper ni bedöma om jag har ett så förföriskt utséende att ni ska tro på mig - eller inte.

Johan Tollgerdt