Hoppa till huvudinnehåll

Ny räddningshelikopter i Umeå hjälper Finland

Räddningshelikoptern i Umeå
En ny räddningshelikopter i Umeå innebär mer hjälp i Kvarken och Finland. Räddningshelikoptern i Umeå Bild: Sveriges Radio Västerbotten umeå

En ny räddningshelikopter har placerats i Umeå vilket Österbotten kommer att kunna dra nytta av.

Svenska sjöfartsverket har köpt in sju nya räddningshelikoptrar varav en har placerats på Umeå flygplats. Med den nya helikoptern går det att rädda fler nödställda som befinner sig längre bort och i sämre väder än tidigare.

Helikopterpilot Johan Ledin
Helikopterpilot Johan Ledin Helikopterpilot Johan Ledin Bild: Sveriges Radio Västerbotten helikopterpilot

- Att placera helikoptern i Umeå betyder en rätt satsning med tanke på det stora området vi ska täcka in. Vi får flera larm från Finland och kommer nu också att kunna hjälpa till där, säger Johan Ledin som är helikopterpilot stationerad vid Sjöfartsverkets hangar i Umeå.

Nöjda toner i Österbotten

Vid Österbottens räddningsverk är man glada åt nyheten och det är på riktigt en nyhet för det här hade de inte hört om före Yle Nyheter Österbotten ringde upp räddningsdirektör Tero Mäki.

Räddningsdirektör Tero Mäki
Tero Mäki Räddningsdirektör Tero Mäki Bild: Yle/Agneta Glad räddningsdirektör

- Det låter bra, men jag kan inte säga så mycket eftersom det här är nytt för oss.

Det är främst Wasaline som kan dra nytta av att en räddningshelikopter finns nära till hands i Umeå tror Mäki. Men också på landssidan kan de dra nytta av den eftersom Vasa enligt Mäki är ett svart hål när det kommer till räddningshelikoptrar. Närmaste finns i Tammerfors, Åbo och Uleåborg.

- Kanske vi kunde få hjälp i skärgården dit vi inte slipper så lätt. Men vi måste först hitta en väg att diskutera det här, säger Mäki.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten