Hoppa till huvudinnehåll

Smulter: Var rädd för att armen skulle gå av

Han blev historisk genom att vara den första att lyfta 400 kg i bänkpress, Fredrik Smulter. En drömgräns spräcktes men med risk. Risken för benbrott fanns i rekordlyftet. – Gå inte av var det enda jag tänkte då jag lyfte vikterna, säger Smulter.

Risk för öppet benbrott
Ett ofattbart lyft helt vansinnigt, ropade referenterna i VM, då Fredrik Smulter bökade upp 400 kg i bänkpress och tog VM-guldet och satte nytt världsrekord. Bedriften har väckt stor uppmärksamhet världen över och rekordlyftet har blivit skådats flitigt på Youtube. Smulter förbättrade i och med rekordlyftet sitt eget rekord med över 20 kg. Orsaken till förbättringen ligger mycket i de långtutvecklade lyftskjortorna som används. Men de stora vikterna börjar redan bli på gränsen till vad människans benbyggnad och leder klarar av. Risken är stor för öppna benbrott, det är något man hela tiden är rädd för, säger rekordmannen Fredrik Smulter.

Stor fördel av skjortorna
Lyftskjortorna ger en otrolig fördel i just bänkpress. Om man kan använda den rätt kan den ge upptill 30% bättre resultat än utan skjorta. Mitt gällande finska rekord i klassisk bänkpress är 268 kg, med skjorta nu 400 kg. Skillnaden är alltså enorm. Skjortan ger en sorts trampolineffekt i den nedre fasen av lyftet när du för stången mot bröstet och ska pressa upp den. Det är där skillnaden är mest betydande, förklarar Smulter.

Smulters speciella lyftteknik
Fredrik Smulter talar för att man inom bänkpressen skulle övergå till klassisk lyftning och lämna skjortorna. Vikterna börjar bli så enorma att risken för benbrott är enormt. I VM kände jag en fruktansvärd smärta i underarmen i rekordlyftet och tänkte bara den nu inte går av.
Min lyftteknik är dessutom sådan att pressen blir enorm på underarmen. Jag böjer på handleden då jag lyfter vilket gör att underarmen får ta mycket av vikten. Men jag vinner några centimeter i lyftväg med min teknik. Men, risken för skada är lite större, säger Smulter.

Förändring på gång
En diskussion pågår inom lyftarkretsarna gällande återgång till klassisk lyftning men förändringarna sker långsamt. Jag skulle gärna se att man skulle skippa skjortorna så fort som möjligt, avslutar Smulter.

Mera i Sportmagasinet tisdag 3.6 kl. 21:00 i Yle Fem

Läs också: Smulters väg till 400 kg

Läs också

Nyligen publicerat - Sport