Hoppa till huvudinnehåll

HST och Siemens äntligen sams om metron?

Metrotåg
Spärrar vid plattformarna ska i framtiden öka säkerheten i metron. Metrotåg Bild: Yle /jonas Englund kontrollavgift

Helsingfors stads trafikverk och Siemens verkar ha kommit närmare en överenskommelse i metrotvisten. Parterna möttes i början av veckan i Berlin för att reda ut oenigheterna kring västmetron och automatiseringen.

HST tror starkt på att västmetron kan tas i bruk hösten 2016.

– Vi börjar närma oss i frågan. Jag är övertygad om att projektet kan genomföras så att trafiken kommer i gång i augusti 2016, säger HST:s vd Matti Lahdenranta.

Han vill inte närmare gå in på detaljer i veckans förhandlingar, men menar att de största meningsskiljaktigheterna slätats ut.

– Hoppeligen så rullar allt nu på så att vi kan fokusera på själva projektet och få klart västmetron och hela metron automatiserad.

De största tvisterna rörde nu prissättningen av plattformsdörrarnas säkerhetsanläggningar. Alla meningsskiljaktigheter gällande automatiseringen som dykt upp längs med metroprojektet lär dock inte vara lösta förrän efter att metrobygget är klart.

Jämfört med den ursprungliga tidtabellen är västmetrons automatisering 45 månader försenad. Automatiseringen av helsingforsmetron släpar efter ytterligare, sammanlagt 62 månader jämfört med det ursprungliga avtalet.

Rättat 4.6.2014 08:05: I artikeln nämndes först felaktigt Helsingforsregionens trafik (HRT) som en part i tvisten.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen