Hoppa till huvudinnehåll

Obama avfärdar Bergdahl-kritik

President Barack Obama tillbakavisar den kritik som riktats mot den fångutväxling som ledde till att den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl frigavs i lördags.

Ett flertal kongressledamöter har kritiserat processen. De har hävdat att Obama bröt mot lagen då man inte informerade dem om överenskommelsen som innebar att Bowe Bergdahl släpptes efter fem års fångenskap hos talibanerna i utbyte mot fem talibaner som fick lämna fängelset i Guantánamo på Kuba.

- Oavsett omständigheterna och vad än de omständigheterna visar sig vara, så kommer vi att se till att amerikanska soldater får återvända hem ifall de hålls som fångar. Punkt. Det gör vi villkorslöst, sade Obama under en presskonferens i Warszawa.

Vita Huset bad om ursäkt

Tjänstemän i Vita Huset försökte också gjuta olja på vågorna genom att personligen be om ursäkt av utvalda kongressledamöter för att de inte var underrättade om fångutväxlingen. Enligt amerikansk lagstiftning bör kongressen varslas 30 dagar före en fånge i Guantánamo frisläpps.

- Det är en aning förvånande och häpnadsväckande att utbytet skedde utan någon som helst överläggning och utan att följa lagen. Vi tog emot detta med bestörtning, sade den demokratiska senatorn Dianne Feinstein som fungerar som ordförande för senatens underrättelseutskott.

Kritik också mot villkoren

Kongressledamöter från bägge politiska läger har också uttryckt sitt missnöje över villkoren i fångutväxlingen. Man har ifrågasatt om de frigivna talibanerna kommer att övervakas och oroat sig för att utbytet kommer att fungera som ett prejudikat.

- Jag är oroad över det prejudikat som uppstod. Jag vill inte att budskapet är att man kan ta amerikaner som fångar och använda dem som handelsvara i utbyte mot andra fångar, sade Robert Menendez som är ordförande för senatens utrikesutskott.

De fem frigivna talibanerna lämnades till myndigheter i Qatar, som agerade medlare i samtalen mellan USA och talibanerna. President Barack Obama bedyrade att man kommer att ha dem under noggrann uppsikt. Ett av villkoren i avtalet var att de fem talibanledarna måste stanna i Qatar i ett år.

Bergdahls agerande utreds

Många frågetecken har också rests kring den frigivne Bowe Bergdahl. Bland annat har hans försvinnande varit föremål för diskussion. Vissa uppgifter gör gällande att han frivilligt lämnade militärbasen i Afghanistan.

En del av de soldater som tjänstgjorde med Bergdahl har till och med kallat honom för en desertör. Man har hävdat att han lämnade kvar sina vapen och försvann på eget bevåg.

General Martin Dempsey bekräftade att man kommer att undersöka ifall påståendena håller streck.

- Arméns ledning kommer inte att se mellan fingrarna ifall det har inträffat tjänstefel, konstaterar Dempsey men betonar samtidigt att Bergdahl är oskyldig tills motsatsen har bevisats och att man kommer att fortsätta att ta hand om honom samt hans familj.

- Frågorna kring denna soldats uppförande hänger inte ihop med våra ansatser att befria övriga tillfångatagna amerikanska soldater. Detta var sannolikt den sista chansen att befria honom. Vad beträffar omständigheterna då han togs till fånga så blir vi klokare då han klarar av att ge ett utlåtande.

Läs också