Hoppa till huvudinnehåll

Spänt i Peking 25 år efter Tiananmen-massakern

På Himmelska fridens torg köar turisterna som vanligt till alla historiska minnesmärken. Säkerhetspådraget är stort, med poliser både i uniform och utan, som noga söker genom folks väskor. Alla utländska journalister har körts bort.

De kinesiska myndigheterna har försökt hindra all information om det som hände på torget Tiananmen för 25 år sedan.

-Ingen aning, säger den unga grafiska formgivaren Zhao Yinlian i Peking med ett litet skratt.

-Nej, jag vet ingenting. ursäkta, men jag kan inte ge någon intervju, säger studerande Tian Rui, med en obestämd handviftning. De här två ungdomarna är inga ovanliga kineser. Myndigheterna har lyckats väl med att dölja hur militären gick in med pansarvagnar mot de tusentals, som i månader hade demonstrerat för ökad frihet och bättre levnadsvillkor.

Den 60-åriga pensionären Xu anser att den här typen av incidenter inte kommer att hända igen, för det skulle vara helt är meningslöst.
-Det är ingen vits att ställa till med oväsen för något som hände för så länge sedan, anser Xu, och påminner om att Kina inte är väst och dessutom ett väldigt land och därför svårt att styra på ett bra sätt.

Spänd stämning

Runt Himmelska fridens torg, Tiananmen, brusar trafiken på som vanligt idag, men på själva torget råder det en spänd stämning. Ordningspoliser finns över hela torget och alla förbipasserande kontrolleras noga. Myndigheterna har också isolerat eller gripit ett sextiotal mänskorättsaktivister, jurister och journalister i god tid före årsdagen och internet har rensats från alla former av hänvisningar till massakern.

Tiananmens mödrar

I en lägenhet i Peking sitter en av Tiananmens mödrar - de som miste en son eller dotter vid massakern, som enligt myndigheterna inte har ägt rum. Zhang Xianling och de andra mödrarna tänker inte tiga.

Hennes nittonårige son, Wang Nan, tog sin kamera och cykel den fjärde juni 1989 för att ta några historiska bilder, som han sade till en kompis. Han dödades av ett skott i huvudet på en sidogata till Tiananmen.

-Jag tror att sanningen en vacker dag kommer att offentliggöras för brott kan inte döljas för evigt, rättvisa kommer att skipas, säger Zhang Xiangling, och konstaterar att de anhöriga till offren på Tiananmen måste fortsätta att kräva att myndigheterna erkänner tragedin och tar ansvaret för sin förbrytelse.

Hongkong minns

Massakern på Himmelska fridens torg förtigs i Kina. Men i Hongkong, som är en administrativ zon inom folkrepubliken, hålls en minnesmarsch liksom alla år, för de många hundra dödade. Runt om i staden finns miniatyrer av pansarvagnar, väggar med bilder av de dödade och banderoller med minnesslagord.

Thomas Tam, en ung designer tror att alla i Hongkong hedrar minnet av den 4 juni.

-Det är självklart att minnas, för det är ju en del av kinesernas historia, säger Thomas Tam.

Läs också 25 år sedan massakern på Tiananmen

Läs också