Hoppa till huvudinnehåll

Sverige: Valstart för Alliansen med jobblöften

Fredrik Reinfeldt med svenska väljare
Fredrik Reinfeldt med svenska väljare Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL fredrik feinfeldt

Den borgerliga regeringsalliansen i Sverige lovar 350 000 nya jobb före år 2020.

Allianspartiernas medarbetare samlades idag till konvent i Nacka. Det är 100 dagar kvar till valet. Opinionssiffrorna visar att det behövs hårt arbete om den borgerliga regeringen ska få fortsätta.

De fyra borgerliga partiledarna uppvisade en stor enighet och entusiasm inför höstens val. Jobben är viktigaste fråga i den valplattform som ska publiceras i augusti, men redan nu kom man med en ”nyhet”, Alliansens målsättning är att skapa 350 000 nya arbetsplatser i Sverige före år 2020. Detta i tillägg till de 200 000 arbetsplatser som har skapats under de gångna två perioderna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tillbakavisade redan eventuella invändningar om statistiska fel, befolkningsökning mm. Målsättningen – eller ”visionen” - kan genomföras om Sveriges ekonomi inte påverkas av kommande kriser. Och det krävs förstås ytterligare reformer för att planerna ska realiseras. 60 miljoner kronor beräknas det kosta.

De fyra borgerligapartiledarna ägnade mycket tid åt att analysera och kritisera vänsterpartiernas politiska löften. De drabbar de unga som måste betala, sa Centerns ordförande Annie Lööf som också betonade glesbygdens intressen, kommunikationerna och trafiken ska inte få kosta mer.

En döende allians

Alliansen står för en väl regissserad valstart – nu är vänstern utmanad. Dagen före presenterade LO sin valfilm om Reinfeldts Sverige, där allt är åt skogen inom vård och omsorg, med alltför lite kommunal skol- och omsorgspersonal.

Men underläget är stort för Alliansen i opinionsmätningarna.

Aftonbladet har redan hunnit tala om en ”döende allians” bakom alla orangefärgade ballonger som är i flitig användning både på valkonventet och under de kommande 100 dagarnas kampanj. Ballongmanifestation och sossehån stod på programmet enligt Aftonbladet.

Mer kraft till vänster om socialdemokratin

Vänstern i Sverige är omstrukturerad efter EU-valet, säger Folkpartiets ordförande Jan Björklund.

Vi möter en ny vänster, där partierna vänster om socialdemokraterna är starkare än socialdemokratin, sa Jan Björklund. S är inte längre ett 45 procents parti som i flera tidigare val. Nu är de kraftigt försvagade och då krävs en koalition, med tre partier som tillsammans har fler röster än socialdemokraterna. De tre är Vänsterpartiet, Miljöpartiet - som är en kopia av Vänsterpartiet - och Feministiskt initiativ - också en V-kopia.

Sosseordföranden Stefan Löfven är antagligen oroad för två saker i valet, skämtade Jan Björklund:. Det ena är att höstens val inte leder till en tydlig vänsterseger. Men det andra som Löfven oroar sig för är att valet faktiskt ger en tydlig vänsterseger.

Förväntansgap bland vänsterväljare?

Moderaternas ordförande, statsminister Fredrik Reinfeldt kan inte längre beskyllas för trötthet, som tidigare under de åtta åren vid makten. Han har återfått entusiasmen åtminstone i sina scenframträdanden. I dag dundrade han mot vänstern, och befarade att väljarna har svårt att få en helhetsbild när alla de splittrade oppositionspartierna ger olika vallöften.

- Alla svenskar tror att just de ska få mer, för det finns 60 miljarder skattesänkningar i oppositionens budgetlöften, men intäkter för bara 20 miljarder. Reinfeldt talade om ett förväntansgap i Sveriges valmanskår, det finns inte finansiering för löftena.

Statsministern vill se senhöstens val som en mer eller mindre ren folkomröstning om arbetslinjen, det som har varit alliansens omstridda huvudfråga under de två perioderna vid makten.

I Sverige är riksdagsvalet också ett statsministerval, och på valaffischerna är de partiordförandena som figurerar. Personrösterna har inte lika stor vikt som i Finland.

Sympatiröster

Höstens val är inte bara ett riksdagsval, utan man väljer samtidigt fullmäktige för kommuner och landsting. Valresultaten brukar inte bli identiska i de olika valen. Det har sagts att i EU-valet röstar man mer med hjärtat, medan riksdagsvalet tas mest på allvar. Också de små partierna som kommer under spärrgränsen i opinionsmätningar inför valen väntas klara sig på valdagen.

Svenska Dagbladet har på sin ledarsida introducerat ”Lill Lindfors-teorin”. Den tar utgångspunkt i en känd sång från Lill Lindfors med texten: ”Jag tycker inte om dig, håller inte av dig, men jag känner väldig sympati”. Kanske räddar det också de borgerliga småpartierna.

Rättelse: Regeringsalliansen lovar 350 000 nya jobb före 2020, inte 2030 som det tidigare stod i ingressen.

Läs också