Hoppa till huvudinnehåll

Vithajen kommer, eller?

En vithaj i Indiska oceanen utanför Sydafrika i januari 2010
Kan vi se en sådan här 4-5 meter lång baddare i vår finska skärgård i sommar? En vithaj i Indiska oceanen utanför Sydafrika i januari 2010 Bild: EPA/HELMUT FOHRINGER haj,vithaj

Det är bara en tidsfråga innan vithajen når våra vatten. Det säger danska experter. Men hur sannolikt är det att vithajen når vår finska skärgård?

I våra vatten simmar numera större fiskar och det fungerar som lockbete för vithajen som är en duktig långfärdssimmare. Det säger danska Lars Olsen, avdelningschef på akvariet Den blå planet vid Kastrup, till mx.dk.

Alf Norkko, professor i Östersjöforskning
Marinbiologen Alf Norkko lugnar ner alla hajrädda kustbesökare. Alf Norkko, professor i Östersjöforskning Bild: Yle/Christopher Marins östersjöforskning,Östersjön

Marinbiologen Alf Norkko i Hangö håller däremot inte med.

- Vi har i själva verket fiskat bort en hel del av de större fiskarna i våra vatten. Å andra sidan så har vattnet blivit varmare här på nordligare breddgrader, så visst är det tänkbart att vithajen kunde skymta till. Men Östersjön har väldigt låg salthalt och därför har jag svårt att tro att vithajen skulle trivas en längre tid. Eventuellt kunde den dyka upp på ett kort besök.

Det är ingen omöjlighet med tanke på att andra exotiska havsdjur har simmat vilse i våra vatten tidigare. Till exempel har knölvalen synts till ett par gånger i Östersjön till allas överraskning. Knölvalen kan bli uppemot 16 meter lång och håller mest till i de större haven, Nordatlanten och på det södra halvklotet. Senast för två år sen syntes en förirrad knölval till.

Knölval fotograferad den 6 augusti 2008 utanför Ecuador.
Knölvalen har förirrat sig till Östersjön ett par gånger tidigare. Senast sågs den till i Bottenviken ett par år sedan. Knölval fotograferad den 6 augusti 2008 utanför Ecuador. Bild: EPA/JOSE JACOME Knölval,fångst

Filmen Jaws har traumatiserat många. Men hur farlig är vithajen?

- Inte alls farlig. Vithajen äter främst säl och av dem finns det så det räcker i Östersjön. Det har visserligen hänt att vithajen, som annars är ett klokt djur, misstagit en människa för en säl eller delfin och då har det slutat illa. Mest hänger vithajen ändå i Sydafrika eller Australien.

Vithajen kan bli uppemot 4-5 meter lång och honor blir i allmänhet större än hanar.

Vad har du, Alf Norkko, för tips till oroade kustbor som är rädda för att stöta på en vithaj i sommar vid Östersjön?

- Det skulle vara mycket osannlikt att en hungrig vithaj skulle förirra sig ända fram till västkanten av Östersjön. Om det mot förmodan händer så låt bli att sprattla i vattnet, ta dig upp på stranden och ta en bild, säger Alf Ronkko som helt tydligt tvivlar på att vithajen kommer att dyka upp i den finska skärgården.

Red. anmn. För allmänhetens bästa (och nattsömn) så väljer redaktionen att inte länka till ett Jaws-klipp. Sök upp på egen risk.