Hoppa till huvudinnehåll

”Alla borde ta sina barn på Pride-parad”

Stefan Eklöf
Stefan Eklöf från Helsingfors vill bli nästa Mr. Gay Finland Stefan Eklöf Bild: Yle/Carina Bruun stefan eklöf

Ifall Stefan Eklöf blir vald till Mr. Gay Finland 2014 vill han sprida det glada budskapet i skolor och bland familjer. Det viktiga för honom är att unga hbt-personer ska veta att de inte är ensamma.

Det finns mycket utanförskap och mörkt i hbt-världen, och därför måste vi fortsätta prata om det här. - Stefan Eklöf

Eklöf förstår själv inte varför en sak som sexualitet ska orsaka slitningar inom familjen. Själv upplever han sig som lyckligt lottad då att hans föräldrar genast accepterade hans sexuella läggning. Han påminner också om att perioden då ungdomen funderar på sin sexualitet och könsidentitet kan vara en tung och mörk period.

- Då kan du som förälder gå på Pride tillsammans med ditt barn och se hur hen reagerar, tipsar Eklöf.

Då Eklöf själv kom ut ur skåpet tvivlade han mycket på sig själv, kände sig ensam och saknade förebilder.

- Därför ställer jag upp i Mr. Gay Finland, för att kunna bli den förebilden, skrattar han.

Stefan Eklöf sminkar sig framför spegeln.
Stefan Eklöf blev känd som killen som sminkade sig i Studieliv Stefan Eklöf sminkar sig framför spegeln. Bild: YLE/Malena Holmström stefan eklöf

Mera HBT i läroplanen

Eklöf vill också införa mer undervisning om sexuella minoriteter, könsidentiteter och sexuell läggning i skolan.

- Det bästa vore om det var en del av undervisningen, men redan att man skulle se mera homosexualitet i skolorna vore häftigt, säger Eklöf.

Då man talar om sexuella minoriteter är det lätt att exemplifiera med homosexuella män, men Eklöf påminner om att regnbågsvärlden befolkas av så många fler individer.

- Vi måste också lyfta fram lesbiska kvinnor, transpersoner och personer som är intergender, det vill säga inte känner tillhörighet till någotdera könet. Det är lustigt hur det oftast är den manliga homokulturen som lyfts fram, och hur den porträtteras ur ett ganska snävt perspektiv, poängterar Eklöf.

Varför måste vi prata om ”det där” hela tiden?

Skriver man om sexuella minoriteter eller icke-normativa könsidentiteter kan man räkna med en kommentarstorm, både för och emot, både av berörda och icke-berörda. De negativa kommentarerna kritiserar ofta hbt-folket för att de vill exponera sitt sängkammarliv i offentligheten.

Eklöf tycker tvärtom att man borde tala ännu mera om sexuella minoriteter.

- Det handlar om tolerans och förståelse, och man kan aldrig tala för mycket om det. Det finns mycket utanförskap och mörkt i hbt-världen, och därför måste vi fortsätta prata om det här, säger Eklöf allvarligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen