Hoppa till huvudinnehåll

Förnyad kran ger lyft åt Hangö hamn

hangö hamn
Den nuvarande kranen är en skrothög, säger hamnens tekniska chef Björn Peltonen. hangö hamn Bild: Yle/Minna Almark hangö hamn

Hangö hamns lyftkran ska äntligen repareras och förnyas. Kranen kommer att forslas bort för att renoveras alldeles inom kort.

För tillfället finns det tre kranar i Hangö hamn. En kran ägs av hamnbolaget, en ägs av stuveriföretaget Stevedoring och en leasas av de två tillsammans. Av de här tre kranarna är enbart leasingkranen i bra skick, säger Björn Peltonen, som är teknisk chef i Hangö hamn.

Hangö hamns tekniska chef Björn Peltonen
Björn Peltonen Hangö hamns tekniska chef Björn Peltonen Bild: Yle/Minna Almark björn peltonen
- Hamnbolagets kran är en skrothög, säger han. Man kan inte göra något med den längre. För tillfället repareras mera på den än det lyfts med den.

Allt förnyas

Reparationen av hamnbolagets kran beräknas kosta två miljoner euro och allt ska i princip bytas ut på den. Det är enbart det gamla stålet i kranen som återanvänds. Enligt Björn Peltonen är det här ett billigare och bättre alternativ än att köpa en ny kran.

- Det är hälften billigare eftersom man på det sättet inte behöver bränna ut stålskivorna på nytt.

Kranen kommer att flyttas bort från hamnen på en flotta till andra sidan av Hangö udd, för att sedan monteras ner av Konecranes efter midsommar. Reparationen beräknas vara färdig om ett halvt år.

Enligt Björn Peltonen är frågan nu om hamnen klarar sig med de två kranar som finns till förfogande.

- Vi överväger ännu om måste hyra en kran. Men för tillfället har stuveriets andra kran nog fungerat, säger han.

Kranen är livsviktig

Enligt honom är det livsviktigt för hamnen att det finns en fungerande kran.

- Den är lika viktig som kajen, säger han. Det handlar om vår trovärdighet. Rederierna måste vara säkra på att vi klarar av att lossa lasten, vi kan ju inte skicka containrarna tillbaka till Tyskland heller.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland