Hoppa till huvudinnehåll

Husägare i Sjundeå ska rädda världen

En skylt med texten "Rautatieasema Järnvägsstation". I bakgrunden ett litet grönt fjärrvärmeverk med två skorstenar, en paketbil står utanför värmeverket. Grönt gräs.
Advens fjärrvärmeverk. Tåg i stället för bil och biobränslen i stället för fossila. Så kan Sjundeåbor minska på klimatusläppen. En skylt med texten "Rautatieasema Järnvägsstation". I bakgrunden ett litet grönt fjärrvärmeverk med två skorstenar, en paketbil står utanför värmeverket. Grönt gräs. Bild: Yle/ Pia Santonen klimatutsläpp

Många Sjundeåbor har aldrig hört talas om kommunens ambitiösa klimatprogram. Men det beror på vanliga husägare i Sjundeå om kommunen för sin del lyckas bromsa upp klimatuppvärmningen. Flis och andra biobränslen kan spela en viktig roll i kampen.

Det visar en färsk kartläggning över hur Sjundeå värmer upp sina hus och hur kommunen kunde bli duktigare på förnybara energikällor.

El och olja vanligast men inte bra

Sjundeå är en liten kommun vid kustbanan och stamväg 51, de två trafikleder som för många Sjundeåbor på jobb till huvudstadsregionen.
Om Sjundeå ska klara sina klimatmål borde fler ta tåget och färre bilen.

En annan hörnbit i Sjundeås klimatpussel är värmen som alla hus behöver. Det är den här biten som den färska rapporten tar fasta på.

- Sjundeås utmaningar är trafiken och fastigheterna, i synnerhet småhusen, förklarar kommundirektör Juha-Pekka Isotupa och påminner att Sjundeå saknar egna stora industrier och kommunen har heller inget eget energiverk.

Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa står leende i kostym framför kommungården.
Juha-Pekka Isotupa Sjundeås kommundirektör Juha-Pekka Isotupa står leende i kostym framför kommungården. Bild: Yle/ Pia Santonen juha-pekka isotupa

Så det är vanliga husägare i Sjundeå, det vill säga de flesta Sjundeåborna, som ska skära ner i utsläppen i Sjundeå. De vanligaste värmekällorna är el och olja. De är inga bra lösningar för miljön, slår rapporten fast.

- Det gäller för Sjundeåborna att isolera sina hus väl och efter hand byta ut sina oljepannor och elvärmesystem mot klimatsmartare uppvärmningsmetoder så som flis- eller pelletpannor samt luft- och bergvärme och kanske fjärrvärme.

Hinku? Aldrig hört

Men de Sjundeåbor Yle Västnyland stöter på känner inte till hemkommunens mål att sänka klimatutsläppen med 80 procent fram till 2030. De känner heller inte igen termen Hinku som är namnet på det ambitiösa kolneutralitetsprogrammet.

- Ingen aning. Jag har egentligen inte funderat på att byta ut elvärmesystemet mot något mera miljövänligt.

- Nej, jag har inte hört om det.

- Hinku, nej det har jag inte hört. Jag har direkt elvärme och ved, veden är mera miljövänlig.

För många är det pengarna som avgör hur huset eldas.

- Det behövs pengar om man ska elda sitt hus klimatsmartare, säger en kvinna som äter glass med sina barn utanför matbutiken i Sjundeå.

En kvinna vid mattvätten nära den gröna fjärrvärmeanläggningen i kommuncentrum talar om samma sak.

En äldre kvinna i sommarhatt tvättar mattor på ett mattvättningsställe i Sjundeå. Tallsåpaflaskan i förgrunden, bil i bakgrunden.
Eeva Eronen säger att det hänger på pengar om man byter värmekälla i huset. En äldre kvinna i sommarhatt tvättar mattor på ett mattvättningsställe i Sjundeå. Tallsåpaflaskan i förgrunden, bil i bakgrunden. Bild: Yle/ Pia Santonen eeva eronen

Hennes hus har också elvärme som är svårt att byta ut mot något annat. Men en luftvärmepump har varit i tankarna.

- Det finns inte pengar just nu.

En skylt som visar var en naturgasledning går. Gul skylt, svart text.
Många hus i Sjundeå värms upp med naturgas och fjärrvärmenätet använder också naturgas. Det är ett fossilt bränsle som inte ligger bra till i kampen mot klimatuppvärmning. En skylt som visar var en naturgasledning går. Gul skylt, svart text. Bild: Yle/ Pia Santonen fossila bränslen

Fjärrvärmen kan bli stort i Sjundeå

Fjärrvärme spelar ingen stor roll i dagens Sjundeå men här finns det potential med tanke på klimatmålen.

Företaget Adven har ett litet fjärrvärmenät i kommuncentrum. Två pannor (3 megawatt och 1 megawatt) producerar i dag värme av det fossila bränslet naturgas. Produktionen motsvarar ungefär en tiondel (6,4 gigawattimmar) av all värme (61,1 gigawattimmar) som används i Sjundeå.

Tre rödgula hus med träfasad, en grön gräsplan i förgrunden.
Sjundeås hjärta ska bli ett tätt och miljövänligt centrumområde till exempel för tågpendlare. Tre rödgula hus med träfasad, en grön gräsplan i förgrunden. Bild: Yle/ Pia Santonen sjundeå kommuncentrum

Förutom att naturgasen är ett fossilt bränsle finns också en annan nackdel: Fjärrvärmen är exceptionellt dyr i Sjundeå. En megawattimme kostar mellan 80 och 90 euro, uppger företagets informatör. Det är betydligt dyrare än Advents priser i övriga Västnyland.
Bild som visar trädgårdskvarter på det nya området  "Sjundeås hjärta".
Bildmontage över Sjundeås hjärta i framtiden. Bild som visar trädgårdskvarter på det nya området "Sjundeås hjärta". Bild: Sjundeå kommun asuntosäätiö

Få husägare i Sjundeå har därför valt fjärrvärme.

Ut med naturgas, in med skogsbränslen

Men Adven bygger i höst om värmeverket för biobränslen som ska komma från närbelägna skogar.

Företaget lovar samtidigt sänka priserna markant. I Ingå sjönk Advents fjärrvärmepriser med hela 30 procent när biobränslen togs i bruk.

Om flera husägare i Sjundeå väljer fjärrvärme, vinner inte enbart värmebolaget utan också klimatet.
Fjärrvärme producerad med biobränslen kunde enligt den färska rapporten i en nära framtid öka från en noll till en tolv procents andel av värmeproduktionen Sjundeå.

Det planerade bostadsområdet i centrum Sjundeås hjärta ska byggas tätt och det kan för sin del bidra till att minska utsläppen, menar kommundirektören.

- Hoppas flera blir intresserade av fjärrvärmen när den blir billigare i och med att det är flis eller något liknande som brinner i pannorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland