Hoppa till huvudinnehåll

Lokalt hantverk säljs i Gullkronas butik i Sattmark

Sandra Wallin och Eliisa Riikonen är några av försäljarna i Gullkronaaffären i Sattmark i sommar.
Sandra Wallin och Eliisa Riikonen är några av försäljarna i Gullkronabutiken i Sattmark i sommar. Sandra Wallin och Eliisa Riikonen är några av försäljarna i Gullkronaaffären i Sattmark i sommar. Bild: Yle/Carmela Johansson sandra wallin

Den här sommaren går det också att köpa Gullkronas produkter från Sattmark i Pargas.

Intill Sattmarks kaffestuga längs med Skärgårdsvägen finns en träbod där Gullkrona har en affär under sommaren.

Idén till en Gullkronabutik i Sattmark hade en av eldsjälarna Lena Lindén redan då Gullkrona grundades 1962.

Affären öppnade förra vecka fredag den 30 maj och redan under de första dagarna har en hel del kunder besökt affären.

Gullkronas produkter passar bra in i den gamla träbodens atmosfär.
Gullkronas produkter passar bra in i den gamla träbodens atmosfär. Gullkronas produkter passar bra in i den gamla träbodens atmosfär. Bild: Yle/Carmela Johansson gullkrona i sattmark

- Läget är bra då vi är vid Skärgårdsvägen och många passar på att besöka butiken då de också besöker Sattmarks kaffestuga. Många turister har lättare att hitta till Gullkronabutiken här eftersom den finns alldeles intill Skärgårdens ringväg, säger Eliisa Riikonen, som är verksamhetsledare för Åbolands hantverk.

Intill Gullkronas affär finns Sattmarks kaffestuga.
Intill Gullkronas affär finns Sattmarks kaffestuga. Intill Gullkronas affär finns Sattmarks kaffestuga. Bild: Yle/Carmela Johansson sattmarks kaffestuga

I Gullkronabutiken i Sattmark samarbetar man med fyra regionala hantverkare, så här säljs också en del regionalt hantverk som inte finns i affären på Köpmansgatan.

Trots att Gullkrona också har en affär i Pargas centrum tror Riikonen inte att det innebär att färre kunder hittar till affären på Köpmansgatan.

- Tvärtom tror jag att det kan leda till att flera kunder också besöker Gullkronas butik i Pargas centrum. Många turister känner inte till butiken i Pargas centrum, men här kan vi berätta att den finns och butiken på Köpmansgatan har också ett större urval så det kan locka fler besökare också till den affären, säger Riikonen.

Gullkronabutiken i Sattmark är öppen varje dag under sommaren. Före midsommaren är den öppen mellan kl. 12-18 och efter midsommaren är den öppen mellan kl. 11-19. På midsommarafton är affären öppen mellan kl. 12-19.

Då skolorna börjar har butiken öppet under veckosluten kl.12-18 så länge det finns kunder och vädret är bra.

Gullkronabutiken i Åbo stängde i maj, men Riikonen lovar att butiken öppnar i Åbo igen under hösten.

- Läget på Nunnegatan i Åbo är inte det bästa, så vi letar efter en ny affärslokal. Problemet är bara att hyrorna i centrum är för dyra. Men före jul öppnar Gullkronabutiken i Åbo igen, antingen på ny adress eller på Nunnegatan, säger Riikonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland