Hoppa till huvudinnehåll

Negativ ränta för bankerna - billigare banklån

Bild: EPA/ARNE DEDERT draghi

Europeiska centralbanken beslöt i dag att sänka sina räntor. Den viktigaste styrräntan sänktes från 0,25 procent till 0,15 procent. Den räntan som bankerna får när de deponerar pengar i centralbanken blir för första gången negativ. Det betyder att bankerna måste betala för att få deponera pengar i centralbanken.

Dagens beslut är i första hand goda nyheter för alla som har banklån.

- Räntorna kommer att hållas låga länge, möjligen längre man har trott tidigare, sade centralbankschefen Mario Draghi.

Den negativa depositionsräntan för banker betyder inte att räntan på privatpersoners bankdepositioner skulle bli negativ. Då bankerna i framtiden kommer att vara tvungna att betala för att lägga in sina pengar i centralbanken, kommer de sannolikt att börja sätta in sina pengar på varandras konton.

Det att bankerna i första hand deponerar de pengar de inte lånar ut till kunder i andra banker är egentligen ett normalt tillstånd. Den brist på förtroende som spred sig mellan bankerna under finanskrisen har ändå lett till att europeiska banker hellre har hållit sina pengar i centralbanken.

Större strömmar pengar i det europeiska banksystemet sänker pengarnas pris, och därför gör både sänkningen av styrräntan och sänkningen av den nu negativa depositionsräntan lånen billigare över lag.

Stöd för investeringar

Centralbanken startade också ett nytt stödprogram för att uppmuntra bankerna att låna pengar till investeringar. Under fyra år får banker låna pengar till en fast ränta som motsvara sju procent av lån till företag eller privatpersoner. Men stödet beviljas inte för bostadsköp eller till finansbolag. Meningen är att pengarna skall gå till konkreta investeringar som sätter fart på europeiska ekonomin.

Hittills har centralbanken hållit mängden pengar i omlopp någorlunda konstant genom att kräva tillbaka betalningar för gamla lån i samma takt som banken har beviljat nya. Ju avstår banken från det här, vilket betyder att den totala mängden pengar i Europa kommer att öka.

Centralbanken förlängde också sitt program för billiga kortfristiga lån till banker till slutet av 2016.

Orsaken till de nya stödprogrammen är att inflationen i Europa har varit lägre och den ekonomiska tillväxten sämre än väntat. Genom dagens åtgärder hoppas centralbanken kunna undvika att Europa drabbas av deflation.

Se också
ECB pressat att agera

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi