Hoppa till huvudinnehåll

Nu avgår HSS Medias vd

Mikael Österholm är vd för HSS media
Mikael Österholm lämnar rodret vid HSS Media. Arkivbild. Mikael Österholm är vd för HSS media Bild: Yle/ Malin Hulkki mikael österholm

Nu avgår Mikael Österholm, vd vid HSS Media. När Vasabladets chefredaktör Camilla Berggren meddelade om avgång såg Österholm möjligheter att omorganisera.

- Det är en möjlighet för ledningen att se över ledningsmodellen att den motsvarar utvecklingen, säger Österholm.

Det är bara två veckor sedan som Vasabladets chefredaktör Camilla Berggren meddelade att hon avgår. Nu söker HSS Media en gemensam chefredaktör för tidningarna Sydösterbotten, Vasabladet och Österbottens tidning. Nu får koncernen dessutom söka efter en ny vd.

- Det här möjliggör att man går steget längre och har samma modell som KSF, säger Österholm.

Mikael Österholm menar att hans avgång öppnar upp för en ny ledningsstruktur med möjlighet att gå in för tidningschef/publisher-modellen. I dagens läge behövs snabba beslut och ledningsmodellen bör stöda kravet.

Sökprocessen i full gång

Sökandet är redan igång efter en ny vd.

- Sen är det upp till vilka personer man hittar och vem som är lämplig för vilken modell man väljer.

För tre veckor sedan lade Österholm fram sitt erbjudande om att avgå för att ledningen skulle kunna omorganisera ledningsmodellen. Styrelsen var med på noterna.

Efter nästa styrelsemöte som är onsdagen den 11 juni står HSS Media utan vd och Österholm utan arbete.

- Camilla Berggren sa att hon ska skriva en bok när hon slutar. Jag säger skämtsamt att jag ska läsa hennes bok.

Ytterligare ett orosmoment

Vasabladets huvudförtroendeman, Viveca Dahl, säger att de senaste beskeden inte underlättar arbetsmotivationen hos personalen. Osäkerheten kring vem som ska sitta på vilka stolar i framtiden, och hur koncernen ska ledas är ärenden som styrelsen nu funderar på.

- Det är på sätt och vis ytterligare ett orosmoment till den situation som tidningshusen redan befinner sig i, säger Dahl.

- Både avgående vd:n Mikael Backholm och chefredaktören Camilla Berggren har gjort vad de har kunnat i en svår situation. Vi kan inte hoppas på annat än att de som efterträder fortsätter på samma sätt, säger Dahl.

- Det är minst sagt tufft i branschen. Men vilken modell man än väljer att gå in för är det viktigaste att de som efterträder kan lyssna och kommunicera med omvärlden. Den kommunikativa förmågan är mycket viktig, säger Dahl.

Läs också: Vasabladet söker ny chefredaktör

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten