Hoppa till huvudinnehåll

Produktioner och språk på Svenska Yle prisbelönades

Bild: Yle/Anne Hämäläinen fredrika lindholm

Svenska Yle delade under torsdagskvällen ut fyra insats- och språkpris under sin årliga sommarfest. Prisen delades ut för insatser och innehåll som producerades april 2013 - mars 2014.

Priserna gick till arbetsgruppen bakom #Fixa högskolan för sin nyskapande granskande journalistik, Succémorgon för ett uppfinningsrikt och underhållande radioprogram och kontakt med publiken samt till Kerstin Kronvall för sitt initierade, kunniga och mångsidiga nyhetsjobb. Språkpriset som delas ut av Rundradions svenska språknämnd gick till Stefan Brunow.

Bild: Bild: Yle fixah högskolan

#Fixa högskolan

Medlemmarna i arbetsgruppen för projektet #Fixa högskolan belönas för sin nyskapande insats inom den granskande journalistiken. Eva-Maria Koskinen, Alexander Uggla, Kia Svaetichin, Peter Sjöholm, Johan Gullmets och Petri Kola bröt ny mark med den öppna granskningen där de finlandssvenska högskolorna granskades. Aldrig tidigare har publiken själv på ett så konkret sätt kunnat medverka i det journalistiska arbetet. Granskningen resulterade i 140 tips, 40 webbartiklar samt inslag och debatter i både radio och TV. Projektet sträckte sig över organisationsgränserna inom Svenska Yle och lever dessutom vidare i form av nya #fixa-projekt med samarbete i nya konstellationer. Fixa-projektet är modern och interaktiv public service i sin bästa form.

svenska.yle.fi/fixa-hogskolan

Succémorgon

Teamet bakom Succémorgon belönas för ett uppfinningsrikt och underhållande radioprogram som inte bara lyckas lyfta fram dagens stora samtalsämnen på ett finurligt sätt utan också står i ständig dialog med sin publik via webben och sociala medier.
Janne Grönroos, Ted Forsström och Fredrika Lindholm har lyckats nå den svåra unga målgruppen på såväl radio som på webben och i det riktiga livet. Då programmet firade treårsjubileum reste lyssnare hela natten för att få ta del av festligheterna tidigt på morgonen.
Programmet har också hjälpt till att lyfta Radio X3Ms och hela Svenska Yles profil med sitt webb- och radioinnehåll. Teamet bakom Succémorgon finns på alla plattformar, skyr inga utmaningar och ställer alltid upp. Det här är ett gäng ambitiösa, företagsamma, kreativa och drivna programmakare som brinner för sitt uppdrag, sin kanal och sitt program. Och det hör och syns varje morgon.

svenska.yle.fi/program/succemorgon

Bild: Yle / Anne Hämäläinen kerstin kronvall

Kerstin Kronvall

Kerstin Kronvall prisbelönas för sitt initierade, kunniga och mångsidiga jobb för Svenska Yle. Kerstin är ett fullblodsproffs som verkligen kan konsten att rapportera i alla medier. I TV låter hon bilderna tala, på webben är analysen knivskarp och i radio förklarar hon sammanhangen så lyssnaren får aha-upplevelser. Hon är lika hemma i det korta nyhetsformatet som i det längre reportaget, hon är en utmärkt kommentator, twittrare och bloggare och hon kan också gräva. Det är en sann glädje att lyssna på Kerstin och att läsa hennes texter, informativt och bildande. Kerstin bjuder på en otrolig bredd av sak och känsla och är guld värd för Svenska Yles publik.

svenska.yle.fi/profiler/kerstin-kronvall
(samlande sida för webbartiklar och blogginlägg av Kerstin Kronvall)

Stefan Brunow

Kulturjournalist Stefan Brunow premieras som en av Svenska Yles största stilister som använder språket på ett träffsäkert, finurligt, personligt och nyskapande sätt, kanske främst i sina kolumner. Hans vindlande tankegångar kläs i en litterär prosa med ett känsligt bildspråk. Stefan skriver helt enkelt vackert, skönt och lätt.

svenska.yle.fi/profiler/stefan-brunow
(samlande sida för webbartiklar av Stefan Brunow)

Nyligen publicerat - Pressmeddelanden