Hoppa till huvudinnehåll

Åbokirurger till Vasa?

Per Hellman
Per Hellman Bild: Yle/Anna Ruda per hellman

Den 16 juni går kontraktet med kirurgerna från Kuopio ut och fortsättningen för hjärtoperationerna vid Vasa centralsjukhus är osäker.

Per Hellman (SDP) styrelseledamot i Vasa sjukvårdsdistrikt har ett förslag på en lösning. Han har talat med Åbo universitetssjukhus sjukhusdirektör om hjärtkirurger från Åbo kunde utföra operationer också i Vasa. Enligt Hellmans förslag skulle hjärtkirurger pendla från Åbo och utföra operationer vid Vasa centralsjukhus tillsammans med sjukhusets egen personal.

- På det svarade sjukhusdirektören att det inte är omöjligt och att vi kan diskutera saken. Vi får se vart det leder, säger Hellman.

Chefsöverläkaren Samuli Saarni vid Åbo universitetssjukhus vill koncentrera hjärtoperationerna och hålla kvar kirurgerna i Åbo för att kvaliteten på vården ska hållas så hög som möjligt.

- Ur det perspektivet låter det här inte som en bra idé, säger Saarni.

Samma specialsjukvårdsområde

Eftersom Vasa och Åbo hör till samma specialsjukvårdsområde kunde hjärtkirurgin vara ett område som sjukhusen kunde samarbeta kring. Saarni är stolt över Åbos hjärtkirurgi och kardiologi och vill gärna utveckla dem.

- Om Vasa vill kan vi diskutera hur patienterna bäst ska skötas inom området gör vi det. Det är väl därför vi har specialsjukvårdsområden, säger Saarni.

Sedan Vasa centralsjukhus började anlita hjärtkirurgerna från Kuopio har man hållit paus över sommaren för hjärtoperationerna vid Vasa centralsjukhus. Akuta hjärtoperationer kommer också den här sommaren att utföras vid närmaste universitetssjukhus.

Det finns i det här skedet inga planer för var hjärtoperationerna görs i höst om de inte utförs vid Vasa centralsjukhus.

Om man ser på hur vårdkedjan i Finland fungerar så är det vårt universitets sjukhus, alltså Åbo, som ska utföra operationerna, säger Göran Honga, Vasa sjukvårdsdistrikts direktör.