Hoppa till huvudinnehåll

Det omöjliga bastubygget fungerar på papper

Motorsåg och skyddshjälm.
Motorsåg och skyddshjälm. Bild: Yle/Rolf Granqvist bastukväll på strömsö

Bastuugnen är införskaffad. Stockarna ligger i en hög. Nu gäller det bygga och få eld i bastun. Förnuftet säger att det behövs mer än 300 minuter, men på papperet är allt möjligt.

Utgångsläget är klart och enkelt. Den 18 juni klockan halv sju börjar vår Bastukväll på Strömsö och det är än maratonsändning på tv och webben. Det ska handla om bastu så varför då inte bygga en? Vi har hela kvällen på oss och kan göra det från början till slut. Eller?

Bastustockarna lastas av på gården.
Bastustockarna lastas av på gården. Bild: Yle/Rolf Granqvist bastukväll på strömsö

Skeptikerna är rätt många och bland tvivlarna finns både byggproffs och erfarna amatörer. Och det är mycket som kan gå snett. Men planen är är nästan klar och vår byggnadsarkitekt Johan Ångerman filar ännu på detaljerna. På papperet håller tidtabellen, i skisserna finns produktionsflödet och lösningar på en lång rad problem. Men lika uppenbart är det att mycket kan gå snett. Det finns små och stora risker i alla skeden.

Strömsöborna betraktar trästockar som svävar över hustaket.
Strömsöborna betraktar trästockar som svävar över hustaket. Strömsöborna betraktar trästockar som svävar över hustaket. Bild: Yle/Rolf Granqvist bastukväll på strömsö

Allting har sin tid. Och plats.

Barkningen, sågningen, tillverkningen av fönster, dörr och allt annat som behövs, ha fått sina platser utmärkta och stockarnas väg från högen till sin specifika plats i bygget är utstakad. Det blir trångt på liderbacken och det är bara en handfull byggare som ryms med, byggare med varierande erfarenhet av bastubyggen. En del har byggt förut, andra tror sig kunna var till nytta för att de till exempel kan bära saker. När kvällen kommer ska alla veta vad de gör, i vilken ordning, när de gör det och hur mycket tid de har på sig att slutföra de olika momenten.

Allt bygger på samlade erfarenheter, uppskattningar och rena gissningar. Just nu gäller det att testa olika byggmoment för att slippa gissa alltför mycket.

Bastuns olika byggskeden testas med några stockar.
Bastuns olika byggskeden testas med några stockar. Bastuns olika byggskeden testas med några stockar. Bild: Yle/Rolf Granqvist bastukväll på strömsö

Stockarna landade på Strömsö i slutet av maj och Johan Ångerman och Jim Björni har redan hunnit vrida och vända på den bra många gånger. Planerna för bygget lever och utvecklas i takt med att byggarna slås av nya insikter, farhågor och (förhoppningsvis) snilleblixtar.

Och på planen på papperet då. Ja, så här såg några av skisserna ut i mitten av maj.

Vad tror du om förutsättningarna för att det här ska lyckas? Kommentera gärna!

Läs också:
Bastumaraton på Strömsö
Sex timmar bastu med Elin och Mårten
och
Din bästa bastubild

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö