Hoppa till huvudinnehåll

Elmo är Västnylands första hypohund

Eva Malmberg-Tulonen med hypohunden Elmo och dottern Anna
Hypohunden Elmo markerar Anna Tulonen, mamma Eva Malmberg-Tulonen belönar. Eva Malmberg-Tulonen med hypohunden Elmo och dottern Anna Bild: Yle/Monica Slotte anna tulonen

Finlands första hypohundar dimitteras på lördag. Labradoren Elmo är en av de 11. Han hjälper snart 12-åriga Anna Tulonen då hennes blodsockervärden faller.


En hypohund fungerar som stöd för diabetiker i vardagen. Den markerar låga blodsockervärden också i situationer då diabetikern själv inte känner av dem.

- Han puffar med huvudet mot min hand och hämtar en saftburk ur skåpet, förklarar Anna Tulonen.


Hennes blodsockervärden kan rasa mycket snabbt och då är det bra att Elmo finns nära till. Speciellt efter idrott och mer krävande fysiska aktiviteter är det viktigt att vara på alerten.

- Han är mycket envis och påstridig. Anna lyssnar nog mera på honom än på mig då jag tjatar på henne, förklarar mamma Eva Malmberg-Tulonen.

Hon har gått på kurs i Brusaby och hela familjen har hjälpts åt att träna Elmo. Nu känner han igen Annas lukt då blodsockret är för lågt.

På lördag får Finlands första hypohundar emottaga sin hypohundväst som bevis på att de är kvalificerade hypohundar. 11 hundar av olika ras "dimitteras" då i Svartå skidstuga.

Hundarna har genomgått lydnadstest, hypohundskolning och luktdiskriminationstest. Man har också observerat hundarnas arbetsduglighet under ett halvår.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland