Hoppa till huvudinnehåll

Minnas döttrar vägrar vara flickor

Barn som leker
Barn som leker Bild: Yle/Anna Ruda vasa

För snart sex år sedan födde Minna tvillingflickor. Prinsessorna kallades de av alla i omgivningen. Minna inredde barnrummet i klara färger, hon ville inte vara alltför könsstereotyp - i rummet fanns såväl dockor och kokvrå, som bilar och tågbanor. Men i garderoben hängde kjolar och klänningar.

Nu ska rummet inredas på nytt. Inte ett enda flickigt klädesplagg får hänga kvar, tavlorna med småtjejerna i klänningar ska bort och rummet ska få en blågrå färgskala. Det är flickornas önskemål. Eller pojkarnas. Hur man nu ser på saken.

Vill inte bli kallade flickorna

När den ena av tvillingarna, vi kallar henne Maija, var bara ett och ett halvt började hon revoltera mot allt som vi kategoriserar som flickigt. Hon kände sig som en pojke och hade ett starkt behov att tydligt visa det. Liisa började härma sin syster och ville också vara pojke, men hennes behov är inte lika äkta, har mamma Minna känt på sig.

Tvillingarna har idag inget överseende med att man ibland uppfattar dem som flickor.

- Råkar jag ropa på ”flickorna” så får jag nog höra. De vill bli kallade ”pojkarna” eller med namn, säger Minna.

Minna har funderat mycket på sin roll som förälder. Hon tänker att vuxna kan bestämma över mycket i barnens liv, men inte över deras könsidentitet.

- Föräldrarna utövar alltid makt över sina barn, men här går gränsen.

Andra föräldrar förvirrade

Minna säger att många föräldrar har svårt att förstå hur öppet och liberalt Minna förhåller sig till sina barns könsidentitet.

- Om vi är ute på en lekplats frågar mammor ibland varför jag gett barnen flicknamn. Har jag kanske önskat mig två pojkar? Föräldrar är förvånansvärt modiga, kanske till och med burdusa ibland.

Strumpa i kalsongerna

När Maija och Liisa går på fest är de klädda i kragskjorta. Maija föredrar att ha kravatt till, Liisa gillar fluga. Håret är kortsnaggat på båda två.

Minna berättar att könsidentiteten för Maija är oerhört stark, det handlar om liv och död. Hon är en pojke och använder en strumpa i kalsongerna för att få lite utfyllnad. På dagis har vissa i personalen varit lite förvirrade, men efter diskussioner med Minna har de kunnat ta Maija på rätt sätt. De låter henne gå i ett eget rum när de ska byta om inför dagsvilan.

- Det är en oerhörd besvikelse för Maija om hon någon gång är tvungen att använda flickors kläder. Det här måste vi vuxna respektera. Min viktigaste uppgift som förälder är att bereda väg för barnen och stöda dem.

Minna vill ännu inte spekulera i hur det blir i framtiden för tvillingarna och vilket kön de känner sig bekväma i. Det går inte att säga om Liisa kommer att vilja fortsätta vara som sin tvillingsyster.

- Kanske väljer de båda att vara prinsessor i framtiden och då stöder jag dem i det, säger Minna.

Hör mer om barns könsidentitet, maskulina flickor och feminina pojkar i Familjeliv på lördag 7.6 kl.9:03 i Radio Vega. Repris måndag 9.6 kl.11:03.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP